Svečano otvoren Laboratorij za simulacije u logistici i ITS-u na Fakultetu za saobraćaj i komunikacije UNSA

U ovom laboratoriju izvodit će se nastava vezana za korištenje specijaliziranih računarskih programa za modeliranje i ispitivanje logističkog sistema.


Ministrica za nauku, visoko obrazovanje i mlade KS prof. dr. Melika Husić Mehmedović otvorila je danas Laboratorij za simulacije u logistici i ITS-u na Fakultetu za saobraćaj i komunikacije Univerziteta u Sarajevu. Svečanosti su prisustvovali rektor Univerziteta u Sarajevu prof. dr. Rifat Škrijelj, te dekan Fakulteta za saobraćaj i komunikacije prof. dr. Amel Kosovac sa saradnicima.

Advertisements

Laboratorij za simulacije u logistici i ITS-u namijenjen je za školovanje više od 800 studenata prvog, drugog i trećeg ciklusa studija Fakulteta za saobraćaj i komunikacije Univerziteta u Sarajevu. U ovom laboratoriju izvodit će se nastava iz kolegija koji u okviru svog nastavnog plana i programa podrazumijevaju korištenje specijaliziranih računarskih programa za modeliranje i ispitivanje logističkog sistema, kao i simulacije ITS operacija potrebnih za učenje i temeljito razumijevanje logističkog sistema u cijelosti.

Advertisements

 – Rad u Laboratoriju za simulacije u logistici i ITS-u važan je i neizostavan dio obrazovanja za studente jer pomaže studentima u razumijevanju i ispitivanju kompleksnih tehničko-tehnoloških sistema u okviru logističkog prometnog procesa, naveli su sa Fakulteta za saobraćaj i komunikacije.

Pored toga, radom u laboratoriju studenti će razviti vještine povezivanja pojedinih nastavnih cjelina koje se obrađuju u okviru izvedbenih planova različitih kolegija, što je neophodno za izradu kvalitetnih završnih, master i doktorskih radova iz područja tehnologije prometa i transporta. Istaknut je i veliki značaj nabavke i korištenja ove opreme u prilagođavanju standardima i normativima u oblasti visokog obrazovanja i naučnoistraživačke djelatnosti Fakulteta za saobraćaj i komunikacije.