Sve zbog ugleda fakulteta: Grupa studenata otela dekana zbog straha da će im diplome postati bezvrijedne

Vijest o spajanju univerziteta s 'manje prestižnim' institutom nije dobro prihvaćena među studentima.


add1c 112FIN
Foto: Screenshot via Twitter@Today_China

Kada dolazi do ‘narušavanja’ ugleda nekog fakulteta, nekim studentima to znači toliko da su spremni oteti dekana, a ne samo protestovati.

Studenti koji su protestovali držali su svog dekana taocem zbog straha da će im diploma biti obezvrijeđena, rekla je početkom sedmice kineska policija, a prenosi BBC.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Protesti su organizovani zbog planiranog “spajanja” koledža Nanjing u provinciji Jiangsu sa strukovnim institutom koji se smatra manje prestižnim. Kako prenosi BBC, navodno su ozlijeđeni neki studenti jer se policija morala služiti silom kako bi smirila prosvjednike. Ovakvi su protesti i pobune inače vrlo rijetki u Kini s obzirom na to da se kod njih masovno kretanje kontroliše, prenosi mojfaks.dnevnik.hr.

Gradska policija Danyanga izjavila je u utorak da su se studenti nižih godina Univerziteta Nanjing u provinciji Jiangsu “okupili” u nedjelju i “opstruirali slobodu kretanja” dekanu na kampusu više od 30 sati. Studenti su ga “verbalno zlostavljali i blokirali provođenje zakona”, a odbili su pustiti dekana čak i nakon što su vlasti najavile obustavu planova spajanja tih dvaju univerziteta, dodaje se u saopćenju.

Korisnici društvenih mreža objavili su fotografije policije koja koristi palice i suzavac na studentima, uz vidljive ozljede mladih. Jednoj je studentici ozlijeđena glava, a iz rane je krvarila.

U policijskom saopćenju stoji – kako bi se održao red u kampusu … organi javne sigurnosti poduzeli su potrebne mjere u skladu sa zakonom kako bi uklonili zarobljenu osobu i (ozlijeđeni) su odmah poslani u bolnicu na liječenje. Hashtag “Studenti univerziteta Nanjing Normal University Zhongbei, ozlijeđeni nasilnim provođenjem zakona”, navodno je blokiran na platformi za mikrobloganje Weibo do utorka popodne.

No, videozapis na Twitteru prikazuje hiljade preddiplomskih studenata okruženih zaštitarima i policijom koja je jurila za njima i izvlačila pojedince iz gomile. Koliko su prestiž i ugled institucije na kojoj studiraju bitni za kineske studente, može se vidjeti u videu koji je objavljen na Twitteru.