Studentske muke: Pet misli koje se motaju u umu svakog studenta iza ponoći

Ležite u krevetu, perete zube ili se spremate za završne ispite i odjednom vas preplavi niz zastrašujućih ponoćnih misli. Svaki student zna o čemu je riječ.


Student girl learning at night
Ilustracija: Envato

Prvo, navale misli o budućnosti vaše univerzitetske karijere i bez obzira jeste li zaista sposobni raditi u toj branši koju studirate ili ne. Potom se brinete da vas nikad niko neće shvatiti ozbiljno. Da ne možete podnijeti pritisak. I onda se misli samo pogoršavaju.

Da, ovo je popis tih misli (i načina kako se nositi s njima).

Trebam li se ispisati sa faksa?

Većina studenata je barem jednom razmišljala o tome. Ležite u krevetu prije ispita. Sve o čemu možete razmišljati je da niste dovoljno učili. Panika kreće. Suze naviru.

Zaustavite taj panični glas u svojoj glavi. Ako ga slušate, on će vas uvjeriti da nikad niste dovoljno naučili. Shvatite fakultet ozbiljno, ali ne preozbiljno. Vi ste više od svojih ocjena, piše studentnetwork.com.

Koliko je tjestenine previše tjestenine?

Tjestenina za večeru je ukusna i lagana varijanta. I smiješno je jeftina. Primamljivo je jesti je za svaki obrok. Ali nemojte. Ne jedite makarone za svaki obrok. Lako nije uvijek zdravo, a faks vas već stresira. Pokušajte pojesti nešto zeleno svako malo, kao što ti je mama rekla.

Zašto sam tako siromašan?

Da. Mnogi od nas su siromašni. Zbog toga je proračun važan. Pazite na svoj budžet i, što je još važnije, pratite besplatne događaje na svom univerzitetu i od drugih organizacija. Bezbrojne su besplatne aktivnosti (uglavnom virtualne u 2021.) koje se neprestano događaju.

Stvarno bih trebao ići u teretanu

Jeste li ikad imali taj trenutak u 4 sata ujutro kad si kažete: – Stvarno moram u teretanu? Da! Kondicija i zdravlje su važni, posebno kada jedete samo gotovu studentsku hranu. Ali, nemojte pretjerivati. Ne ubijajte se u pojam samo zato što svi ostali oko vas jedu kelj i idu na CrossFit.

Nikad neću dobiti pravi posao

Dišite. Ulazak u radni svijet je zastrašujuć i stresan, ali nemojte se previše brinuti. Stvari će doći na svoje mjesto dok god ste proaktivni. Ne možete se požaliti na nedostatak posla ako ga ne pokušavate pronaći. Dišite i nastavite slati te CV-e. Uskoro ćete imati platu i sjajan posao. Trenutno vježbajte biti strpljivi i odlučni.

Ponoćne misli se prišuljaju svima nama, posebno tokom stresnih razdoblja. Najvažniji korak je staviti ih u perspektivu. Znajte da niste sami u svojim brigama.