Sve manje studenata na fakultetima u BiH, ne pomažu ni besplatne školarine

Ni besplatna školarina na državnim fakultetima nije popravila situaciju u visokom obrazovanju.


Foto: BN
Foto: BN

Kako opada broj osnovaca i srednjoškolaca u RS-u, tako je sve manje i studenata, ali i interesa za brojne fakultete. Ni besplatna školarina na državnim fakultetima, nije popravila situaciju u visokom obrazovanju u RS-u.

Advertisements

Upis brucoša je završen, predavanja su u toku, a pojedini amfiteatri su poluprazni. Na sve fakultete Univerziteta u Istočnom Sarajevu upisano je ukupno 1.100 brucoša, što nije razlog za zadovoljstvo, kaže rektor Milan Kulić.

 – Mi smo ove godine očekivali da ćemo napraviti blago povećanje broja upisnaih studenata na našem fakultetu, to se nije desilo iz veoma jednostavnog razloga u pitanju je demografija procenat učenika koji su završili četverogodišnje srednje škole u RS-u i u ovom dijelu koji gravitira prema našem univerzitetu je manji u odnosu na prošlu godinu i to se pokazalo upisom brucoša, smatra rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Milan Kulić.

Predavanja su uveliko počela i za studente Fakulteta poslovne ekonomije u Bijeljini, koji je dio porodice fakulteta Univerziteta u Istočnom Sraajevu. Iako je od prošle godine školarina na državnim fakultetima besplatna, ove godine od predviđenih 100 mjesta za upis brucoša na fakultet poslovne ekonomije u Bijeljini upisalo se njih 68, čime se bilježi blagi pad upisa u odnosu na prethodne godine.

 – Negdje između 70-80 procenata je popunjenost broja mjesta na našem fakultetu, što uzimajući u obzir opštu demografsku sliku u našoj državi, konkurenciju sa privatnim fakultetima i drugim fakultetima ipak smo zadovoljni da nije bilo drastičnijeg pada, kazala je doc. dr Vesna Petrović, dekan Fakulteta poslovne ekonomije u Bijeljini.

Od ukupnog broja upisanih na Univerzitet u Istočnom Sarajevu, 20 odsto čine studenti Medicinskog fakulteta u Foči. Dok je zabrinjavajuće mali broj studenata upisan na studijske programe za srpski jezik i književnost i historiju.

Advertisements

 – Te studijske programe moramo učiniti još atraktivnijim, pokušati što je do nas profesora i asistenata, a naravno i Vlada i RS mora stati iza tih studijskih programa, jer su oni važni za opastanak Republike Srpske, poručio je rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Milan Kulić.

Ključ opstanka RS-a su mladi, obrazovani i radno sposobni. Porazno je što većina njih, sa diplomama državnih fakulteta, završi na birou. Ipak, nešto veće interesovanje studenata vlada za Univerzitet u Banjaluci, u odnosu na onaj u Istočnom Sarajevu. Ali, ni tamo nisu popunjena sva budžetska mjesta, piše Rtvbn.com.

 – Što se tiče budžetskih mjesta planom upisa Univerziteta u Banjaluci bilo je planirano da se upiše oko 2.600 studenata na budžet. Mi smo ostvarili upis oko 2.200 studenata, kazao je rektor Univerziteta u Banjaluci Radoslav Gajanin.

O smanjenju interesovanja mladih za odlazak na fakultete govore i podaci Republičkog zavoda za statistiku RS. Na visokoobrazovne ustanove u RS-u akademskoj 2020-2021. godini upisano je 16 hiljada 153 studenta manje u odnosu na akademsku 2013-2014 godinu.

Na mlade demotivacijski utiče i činjenica da se u sadašnjem sistemu ne vrednuje znanje niti marljiv rad, već podaništvo i poltronstvo, pa se nameće mišljenje da je obrazovanje nepotrebno i suvišno.