Studiranje vs. zdrav život: Da li postoji balans i kako se postiže?

Kutija umazana kečapom, 2-3 odbačena zagorjela pomfrita, komad slabo pečene pljeskavice i do pola ispijeno gazirano piće. Slika završenog obroka na radnom stolu jednog studenta.


Unhealthy vs healthy food
Ilustracija: Envato

I pored brojnih upozorenja, savjeta ljekara i natpisa koji nas čekaju na svakom ćošku da nam dnevno pola sata fizičke aktivnosti može samo pomoći, često biramo odmor u toplom krevetu umjesto umora na hladnom vazduhu.

Zašto je to tako?

Istraživanja kažu da se čak 25% studenata ne bavi nikakvim sportskim aktivnostima, a otprilike svaki četvrti student svoje slobodno vrijeme ne posvećuje fizičkom zdravlju tijela. Prema podacima medicinskih stručnjaka, najčešće posljedice ovakvog načina života su: tegobe u zglobovima, mišićima i kostima, česte glavobolje, bolovi u želucu i prekomjerna težina. Najveći problem je stres, kojem je većina studenata svakodnevno izložena, piše startuj.ba.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Posljedice dinamičnog tempa života, brze hrane i sporog tijela su ogromne. Nesvjesno, studenti upadaju u zamku nezdravog života.

Šta je rješenje i kako balansirati?

Zahvaljujući brojnim savjetima ljekara, nutricionista, sportskih trenera i svih stručnjaka iz oblasti zdravog života, vrlo je lako napraviti plan i već danas promijeniti nezdrave navike.

Nisu neophodne ni visoke budžetske rezerve u novčaniku, ni skupe teretane, sve što je potrebno je volja.

Evo par savjeta o tome kako da pronađete balans u ishrani i fizičkim aktivnostima i istovremeno budete odmorni, svježi za učenje, a pritom u dobroj formi:

Nikada ne preskačite doručak

Doručak je najvažniji obrok u toku dana. Preskakanje ovog obroka izaziva usporeni metabolizam, a energija koja vam je potrebna tokom napornog dana će vrlo brzo nestati, ili je u najgorem slučaju nećete ni imati ukoliko se odlučite da preskočite doručak.

Više šetnje, manje ležanja

Pauze između učenja zaista mogu biti korisne. Umjesto da pauzu iskoristite za drijemanje, daleko je korisnije da bar pola sata prošetate na svježem vazduhu i time osvježite um, a tijelu pružite dodatnu energiju.

Držite zdravu užinu pored sebe

Iako čokoladica pruža energiju, za užinu je zdravije uzeti neko voće, orah ili sjemenke. Bademi su također dobri za pravilno funkcionisanje organizma, a najjači antioksidansi koji će povećati vašu koncentraciju su suhe šljive i suho grožđe.

Unosite dosta vode u organizam

Voda je najvažnija za pravilan metabolizam i sve procese koji se odvijaju u našem organizmu. Uvijek je bolje piti vodu nego vještački zaslađene sokove koji podižu nivo šećera u krvi i velikom brzinom snižavaju vašu energiju.

Manje soli, zasićenih masti i šećera

Lakše je reći nego učiniti, ali smanjen unos soli, šećera i zasićenih masti dodatno će pridonijeti na to da se osjećate snažnije i zdravije.

Nana i limun za bolje pamćenje

U jednom istraživanju ove dvije namirnice su se pokazale kao šampioni u održavanju budnosti mozga na visokom nivou na prirodan i jednostavan način. Miris svježe isječenog limuna ili svježe nane u prostoriji u kojoj učite povećaće vašu radnu sposobnost i koncentraciju čak do 50%.

Umjerenost u ishrani

Čak i ako vam želja za pljeskavicom nadjača želju za zdravim životom, i tada možete napraviti balans. Umjerenost u ishrani je vrlo važna stavka zdravog života, te morate voditi računa o količini unesenih kalorija.

Manje brze, više svježe hrane

Umjesto brzo pripremljene hrane na roštilju, odvojite malo vremena i sami pripremite zdrav i uravnotežen obrok. Čak i da niste vješti u kuhinji, uz malo vježbe savladaćete lake i jednostavne recepte koje ćete moći da pripremate svakog dana. Više od toga, imaćete priliku da se dodatno upoznate sa pravilima ishrane i zdravim namirnicama.

Manje stresa, više pozitivnih misli

Iako je stres “propratna aktivnost” studija , i nešto što je, čini se, teško kontrolisati, umjesto suzama i brigom, svaki dan treba započeti pozitivnim mislima kojima ćete se bodriti u savladavanju svakodnevnog stresa.

Nema zdravlja bez kvalitetnog sna

Ono što je najvažnije i bez čega zdrav život nije moguće zamisliti je san. Cjelonoćno učenje pred ispit se dosta puta pokazalo neuspješnim, dok su kvalitetan san i odmor pred ispit uvijek bolje rješenje za ostvarenje uspeha.