U borbi sa teškom mukom: Pomoću ovih namirnica i pića gotovo odmah izliječite mamurluk

Umor, žeđ, glavobolja, mučnina, vrtoglavica, drhtavica, nedostatak fokusa, bolovi u mišićima, nesanica i poremećaj raspoloženja, sve su to neugodni simptomi mamurluka.


mamurluk
Ilustracija: Freepik

Kao opće pravilo, ako popijete puno alkohola i ako još miješate, velika je vjerojatnoća da ćete se probuditi s mamurlukom. Bez obzira na to koliko jak mamurluk bio, svi ga se žele riješiti, a u tome mogu pomoći određene namirnice i pića.

Kruške

Prema istraživačima zaposlenima u CISRO-u, australskoj vladinoj naučno-istraživačkoj organizaciji, kruške su lijek za mamurluk. Jutarnji mamurluk smanjuje se za između 16 i 21% ako se sok od kruške pio prije noćnog provoda.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Voda

Alkohol dehidrira tijelo, pa ovo ni ne čudi. Pijenje puno vode u trenu bi moglo ublažiti glavobolju.

Paradajz

Paradajz je bogat vitaminom C, ali i glutationom, tvari koje i samo tijelo proizvodi kako bi se oslobodilo toksina. Paradajz možete jesti svjež ili si pak napravite zdravi sok.

Špinat

Jedna od boljih namirnica u slučaju mamurluka je špinat. Naime, sadrži sve što vam je prijeko potrebno – folnu kiselinu, sumpor i vitamin C – sve hranjive tvari koje liječe mamurluk.

Voćni sok

Voćni sok će vam pružiti prirodne šećere i zamijenit će neke elektrolite koje ste izgubili i dati vam pozamašnu dozu vitamina. Sok od jabuke ili brusnice bolji je izbor od naranđinog soka zbog niže razine kiselosti.

Konzervirana tuna

Možda malo čudan odabir, no mineralima bogata hrana, baš poput konzervirane tunjevine, nadomjestit će potrošene hranjive tvari u tijelu čiji manjak uzrokuje pojavu mamurluka.

Banane

Što ste više alkohola popili, to je vaše tijelo više dehidrirano, a što je veći stepen dehidracije, tijelo gubi veću količinu kalija. Nedostatak kalija izaziva osjećaj umora, a mogu se pojaviti i simptomi poput grčeva, povraćanja i mučnina. Stoga navalite na banane i skratite si muke.

Čaj od kamilice

Ako želite smiriti nadutost, grčeve i mučninu, posegnite za ovim čajem. U šoljicu dodajte i malo meda, koji je prirodni šećer i isto tako pomože kod mamurluka.

Limeta

Baš kao i limun, limeta je odlična u borbi protiv mamurluka. Probajte popiti dvije čajne kašike svježe iscijeđenog soka od limete ili pak nekoliko kapi tog soka dodajte u kašiku meda. Razliku ćete odmah uočiti, posebice ako to napravite čim se probudite.

Mrkva

Sve korjenasto povrće jarkih boja obiluje detoksikacijskim vitaminima i mineralima, kao i prirodnim šećerima.

Mljevena crvena paprika

Mljevena i ljutkasta crvena paprika zapravo je prirodni analgetik, tako da bi vam ovaj začin mogao postati poprilično dobar saveznik u borbi protiv mamurluka, tačnije glavobolje.

Naime, ljute namirnice pokreću metabolizam, a samim time i prirodni detoksikacijski proces tijela.

Jaja

Unos prevelike količine alkohola navodi tijelo na proizvodnju otrovne supstance acetaldehida koja uzrokuje simptome mamurluka. Na to tijelo reaguje proizvodnjom protuaktivnog hemijskog spoja koji se zove glutation, čija je proizvodnja ipak ograničena. Međutim, jaja su prepuna cisteina koji sadržan u glutation, što će tijelu pomoći da očisti preostale toksine.