Studentski život: Putovanja čine čuda za naše psihičko zdravlje i osjećaj sreće

Nova psihološka istraživanja pokazuju da postoji fenomen koji se zove travel-therapy, odnosno terapija putovanjima, a koja dokazano čini čuda za ljudsko psihičko zdravlje.


tourist couple outdoors with map
Ilustracija: STUDOMAT

Ljeto je doba kada mnogi uzimaju godišnje odmore i imaju pojačanu želju odmarati, a odavno znamo i da je odmor ono što svima nama ponekad treba za psihičko zdravlje, osjećaj sreće i povećanog zadovoljstva u životu. I kad kažemo odmor, ne mislimo na izležavanje na kauču pred TV-om (iako nemamo ništa ni protiv toga), već mislimo na putovanja, izlete i otkrivanje novih vidika. Naime, nova psihološka istraživanja pokazuju da postoji fenomen koji se zove travel-therapy, odnosno terapija putovanjima, a koja dokazano čini čuda za ljudsko psihičko zdravlje.

Studija je provela Opodo, jedna od najvećih europskih turističkih agencija, a fokus istraživanja bio je stavljen upravo na učinak putovanja na mentalno zdravlje pojedinaca. Ispitano je preko 10.000 ispitanika u više EU zemalja, a rezultati su pokazali kako su putovanja jedan od najlakših načina podizanja zadovoljstva životom.

tourists city looking map

Tako je preko 90 posto ispitanika opisalo putovanje kao izvor wellbeinga. Pokazalo se da su Portugalci i Talijani nacije koje u čak 98 posto daju prednost putovanjima u odnosu na druge izvore sreće i zadovoljstva u životu, a slijede ih Španjolci, Francuzi te onda Šveđani i Nijemci. Istraživanje je otkrilo i da ljudima za psihu na putovanjima najviše godi ‘ne raditi ništa’ te da je u današnjem užurbanom svijetu posebno na cijeni mogućnost nesmetanog odmora, ‘isključivanja’ od svakodnevice.

Studija je pokazala i kako mlađe generacije jako cijene avanturističke aktivnosti na putovanjima, dok su one starije rekle kako im je bitno na putovanju upoznavati nove ljude i povezivati se s njima. Pokazalo se tako da putovanja prema shvaćanju ispitanika neosporno imaju jako velik pozitivan utjecaj na njihovu psihu te im pomažu uhvatiti se u koštac sa svakodnevnim stresom u životu.

Odmak od svakodnevice, opuštanje, uživanje u hrani, piću i novim iskustvima značajno doprinose oslobađanju od stresa pa je ovo samo još jedan poticaj da bookirate svoje avio karte i već ovog ljeta otkrijete neku novu destinaciju.