Sin bogatog poduzetnika iz Hercegovine primao stipendiju za siromašne studente

Nakon što je otkriveno da porodica Tomislava ima nekoliko kompanija, bio je primoran da vrati novac, a oglasio se i njegov otac.


hands opening envelope full banknotes
Ilustracija: STUDOMAT

Nakon što je objavljeno da sin bh. poduzetnika Ivana Kovačevića, Tomislav, koji ima dvojno državljanstvo, aplicirao i dobio stipendiju kao socioekonomski slučaj, on se obratio javnosti i poručio da je sav novac vratio.

Nakon što je otkriveno da porodica Tomislava ima nekoliko kompanija, bio je primoran da vrati novac, a oglasio se i njegov otac.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

– Ovih dana je na različitim portalima objavljen tekst u kojem se piše o stipendiji koju je moj sin, Tomislav Kovačević, dobio kao student Fakulteta prometnih znanosti u Zagrebu. Odmah naglašavam da se radi o stvarnim činjenicama, da tačno je da je moj sin Tomislav bez mog znanja aplicirao i zakonski dobio navedenu stipendiju, poručio je.

On je kazao da ni on, ni bilo ko drugi iz porodice nije znao za tu činjenicu.

– Nakon objave na portalima ja sam se lično informirao i ostao zatečen. Zbog tog propusta i zbog navedene činjenice ja se lično i u ime porodici Kovačević ispričavam prije svega ministru Fuchsu, piše otac, a prenosi Hercegovina.info.

Kazao je da je odmah nakon saznanja stupio u kontakt s Ministarstvom nauke i obrazovanja Republike Hrvatske, od kojih je dobio sve tražene podatke. Nakon provjere podataka bez odlaganja su sav isplaćeni novac vratili na račun državnog proračuna Republike Hrvatske, te u navedenom slučaju nije nastala nikakva materijalna šteta bilo kome.

– Iako smo prozvani moram konstatirati da su novinari, što se tiče stipendije i pri tome nastale slike, upravu. Ja im se zahvaljujem na neugodnoj pouci. Ono što je zakonito ne mora uvijek biti i etički ispravno. U ovom slučaju se radilo o grešci koju ja kao otac i ja kao vlasnik kompanije ne poričem niti želim opravdavati, rekao je.