Studentski smještaj: Neće biti promjene cijena stanarine u SC Mostar

Studenti u ovom domu imaju: smještaj sa klima uređajima i frižiderima, internetski i kablovski priključak, WiFi pokrivenost u svim prostorijama, teretanu, fitness centar...


Studentski centar Mostar
Foto: caportal.net

Iako danima slušamo i čitamo kako univerziteti i ostali studentski domovi imaju veliki pad broja upisanih studenata, u SC Mostar to nije slučaj.

Konkurs za prijem starijih studijskih godina na smještaj u ovaj centar je završen i prema riječima direktora, i ove godine nedostaje kapaciteta da bi se svima koji su aplicirali pružio smještaj.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Stiglo 426 valjanih aplikacija

– Na konkurs je pristiglo 426 valjanih aplikacija, a mi možemo primiti 260 studenata starijih studijskih godina. Konkurs za brucoše slijedi krajem avgusta i prema našim očekivanjima, nedostajati će nam oko 150 mjesta sukladno raspoloživim mjestima i broju aplikacija, govori Dragan Mikulić, direktor Studentskog centra, te dodaje kako uprkos velikom padu broja studenata, ovaj centar već dugi niz godina radi na podizanju kvalitete usluga, kako smještaja, tako i ishrane, a posebno nam ponosno ističe sportske kolektive i njihove aktivnost, prenosi capotal.net.

sc mostar
Foto: SCM

Kada sam došao na ovo mjesto, centar je bio gotovo pred gašenjem, sobe neuvjetne, a na konkursima ni pola aplikacija od raspoloživih. Danas, kada se suočavamo kao zemlja sa odljevom mladih, mi smo najtraženiji studentski smještaj, ističe Mikulić i dodaje:

– Od 2012. godine do danas, naš centar osnovao je čak četiri vrhunska sportska kolektiva koji ne samo da su prepoznati u cijeloj zemlji i regiji, nego su i među najboljih klubovima Bosne i Hercegovine. Članovi klubova su studenti koji dolaze iz svih krajeva BIH, žive u Studentskom centru i studiraju u Mostaru, a centar im omogućava vrhunski sportski razvoj. Godine sudjelovanja u premier ligama i veliki rezultati naših borilačkih klubova, doprinijeli su imidžu ovog centra i potražnji od strane vrhunskih mladih sportaša za smještaj kod nas, ističe Mikulić.

Studenti koji zadovolje uvjete konkursa za prijem u SC Mostar za akademsku 2022/23. godinu imaju osigurane slijedeće uslove: smještaj sa klima uređajima i frižiderima, internetski i kablovski priključak,  WiFi pokrivenost u svim prostorijama, teretanu, fitness centar, streetwork out park, mogućnost uključenja u sportske klubove, Student servis, učionice za grupno i individualno učenje te niz rekreativnih projekata centra.

Bez promjene cijena

Ono što uz ove vrhunske uvjete možda najbitnije studentima je cijena stanarine, a ona ostaje 165 KM kao i prethodnih godina. Na upit kako se nositi sa poskupljenjima, a ne dizati stanarinu, direktor ovog centra ističe kako će prvo iscrpiti sve druge mogućnosti, od komunikacije sa kantonima, općinama do resornih ministarstava prije nego se odluče na ovaj korak.

Vrijedi navesti kako je ovaj centar jedna od rijetkih ustanova koja je za vrijeme pojave pandemije koronavirusa u Mostaru, pružala usluge studentima, uloživši preko 20 hiljada KM u internet mrežu kako bi studenti mogli iz svojih soba pratiti nastavu te velika financijska sredstva za održavanje epidemioloških mjera.

Uvjeren sam kako je visoka razina pružanja naših usluga odgovor na velik broj aplikacija i ove godine. Samo kontinuiranim radom i praćenjem trendova možemo ići naprijed i biti najbolji. Svake godine putem apliciraja na razne projekte osiguramo nešto novo u našim uslugama za studente pa tako kroz novu akademsku godinu studenti mogu očekivati rekreativno vanjsko igralište između dva paviljona centra, ističe Mikulić.