Studentski smještaj: Kakvi su uslovi života u Studentskom domu u Tuzli?

Cijene privatnog su porasle tako da smještaj u studentskom domu zvuči kao povoljno rješenje.


Foto: RTV7

Bliži se nova akademska godina, a samim tim i novi izazovi za studente. Jedan od njih je svakako i studentski smještaj. Imajući u vidu da su zbog poskupljenja, cijene privatnih smještaja premašile mogućnosti jednog studenta, smještaj u studentskom domu zvuči kao povoljno rješenje.

Advertisements

No, uz prednosti, takav smještaj ima i svoje nedostatke.

Među onima koji su se odlučili na život u studentskom domu je i Lamija Begić. Ovdje živi već pune dvije godine tokom kojih je i pratila samo poboljšanje uslova življenja. Slušala je, priča nam, od starijih kolega i kolegica da je stanje prije nekih pet godina bilo poprilično loše zbog čega je raduje ulaganje u ovom periodu:

 – Zadnje dvije godine ja sam zaista primijetila taj napredak i zahvaljujući tim entuzijastama koji su zapravo sami studenti i kojima je stalo do standarda studenata, koji su stvarno popravili uslove, da smo svi zadovoljni.

Zahvaljujući idejama i inicijativama studenata, a realizaciji menadžmenta, u proteklom periodu radilo se na rješenju problema koji su se godinama gomilali. Rekonstrukcija stolarije, zamjena elektro instalacija i mokrih čvorova, uređenje fasade samo su neki od urađenih projekata. Kada su u pitanju budući planovi, prioriteti su osnovni aparati koji će doprinijeti lakšoj svakodnevnici i uređenje enterijera kako bi se studenti osjećali kao kod svoje kuće, piše Federalna.ba.

 – Smatram da bi nam bilo potrebno unijeti u domove veš mašine za pranje naše odjeće. Mislim da nam to predstavlja određenu komplikaciju, ističe Begić.

Advertisements

I Eldar Trafić je korisnik Studentskog doma Tuzla:

 – Meni jednostavno nedostaje ta neka širina – usko je. Samo to, ništa više.

Jedan od problema koji se reflektuje i na studentske domove jeste poskupljenje osnovnih životnih namirnica. Imajući u vidu da se studenti hrane u restoranu u sklopu doma, očekivano je da će doći i do povećanja cijene smještaja. No, nadležni kažu da će to pokušati riješiti bez stavljanja tereta na korisnike.

 – Mi bismo išli na povećanje cijene za onaj dio koji izdvajaju kantoni za svoje studente. Znači, student koji plaća ovu cijenu će plaćati koju je plaćao i do sad, objašnjava Jusuf Džihanović, direktor Studentskog centra Tuzla.

Tako će studenti u Tuzli za svoj smještaj plaćati 91 marku na mjesečnom nivou, a ostatak iznosa snosit će kantoni. Uz rekonstrukcije i uređenja, to su sve pozitivne vijesti, no pitanje je da li je sada već kasno za promjene s obzirom na to da je studenata sve manje i da će kapacitet od 500 mjesta ove godine biti popunjen samo 80%.