Studentski savjeti: Zašto je bitno imati dobrog mentora?

Prelazak sa studiranja na rad je izazovno za većinu mladih, a dobar mentor vam može pomoći da taj korak napravite bez puno muke.


smiling female mentor looking at happy young businessman working with desktop computer in office
Ilustracija: Envato

Danas vam donosimo razloge zbog kojih je vrlo važno imati dobrog mentora. 

1. Pomoć pri prilagođavanju okruženju i činjenici da radite

Zavisi od čovjeka do čovjeka, neko se lakše, a neko teže uklopi u novo okruženje i prilagodi novim okolnostima, ali kada se radi o poslu nikome to nije baš mačiji kašalj.

Pogotovo ako se radi o prvom poslu, pored činjenice da sada radite i imate obavezu da određeni broj sati provodite na poslu, također oko sebe imate potpuno nove ljude sa kojima morate da sarađujete.

U ovoj situaciji dobar mentor će biti taj koji će vam pomoći da se prilagodite, ukazati vam kako određene stvari funkcionišu u kompaniji i među kolegama i pomoći vam da vidite da zapravo posao nije nista strašno i da su svi na početku malo zbunjeni i da je to normalno.

Mentor je neko ko će biti tu da vam pored stvari vezanih konkretno za posao razjasni i nejasnoće vezane za način rada, slanja mejlova i tih nekih sporednih stavki ili da vas usmjeri na nekog ko zna odgovor na vaše pitanje. Pored dobrog mentora brzo ćete se navići na činjenicu da radite i to sa osmijehom na licu, piše Startuj.com.

2. Uvođenje u posao

Bilo koji početak nije lagan, pa tako ni početak na poslu, ali dobar mentor znatno može da vam ga olakša. Raditi je potpuno drugačije nego studirati i to se tek vidi kada stvarno počne da se radi. Sve ono u teoriji što ste učili, a i mnoge stvari koje niste, sada ćete morati u praksi da koristite, istražite i primjenite.

Snaći se na poslu je moguće i bez mentora, naravno. Međutim, mentor je neko ko vam pomaže da maksimalno iskoristite svoje sposobnosti i ko će vaše znanje i razmišljanje usmjeriti do onoga što želite. Što znači da vam neće uvijek odmah dati odgovor na pitanje, nego će vam pomoći da sami dođete do njega.

Dobar mentor zna tačno kada da vas pogura i pusti da sami dođete do rješenja, ali i kada je trenutak da vam on pokaže i objasni rješenje. Dobar mentor vas gura da razmišljate, napredujete i budete ponosni na sebe kada sami nađete rešenje jer upravo to i njemu pričinjava zadovoljstvo.

Vaš napredak je cilj vašeg mentora. Korak po korak, uvešće vas u posao i usput pokazati razne cake do kojih bi vam možda trebalo par godina da dođete, a do nekih možda ne biste ni došli.

3. Motivacija i podrška

Kroz proces prilagođavanja kompaniji i samom poslu dešavaće se da vam nekada nešto ide bolje, nekada lošije. Upravo onda kada vam i ne ide baš onako kako biste željeli, mentor je tu da vam kaže da to nije ništa strašno i da vam, zapravo, pokaže da vi to možete. Dobar mentor će znati tačno kako da vas motiviše i da vas ohrabri da dođete do rešenja.

Nekada mislite da ste miljama daleko od pravog odgovora, a on vam je zapravo ispred nosa i to je nešto što u tom trenutku vi ne vidite, ali vaš mentor vidi. Budite sigurni da on vidi vaš potencijal i znanje možda i bolje nego što vi vidite i tu je da vam bude podrška i da vas natjera da maksimalno uvidite i iskoristite svoje mogućnosti.

Tu je da vas pripremi, usmjeri, ohrabri i da vam obasja put da vi kasnije možete da rastete u svom smjeru i sijate svojim svjetlom. Također, tu je i da vam kaže kada griješite i niste u pravu i to isto kao i sve prethodno treba jako cijeniti.