Studentski savjeti: Ne odlažite svoje obaveze

Vjerovatno ste bili bezbroj puta u situaciji da vas jednostavno mrzi da sjednete i napišete seminarski ili pripremite vježbe.


Female student studying in library
Ilustracija: Envato

Naravno da je u tom trenutku uvijek zanimljivije da upalite televizor, sjednete za kompjuter ili izađete sa društvom. Međutim, odlaganje obaveza nije baš pametno rješenje, posebno ne na fakultetu, a evo i zašto.

Advertisements

1. Sutradan nećete biti bolje volje

I dalje ćete imati isti zadatak koji treba da uradite, sigurno neće biti zanimljiviji nego što je bio prethodnog dana, a vi i dalje nećete htjeti da ga uradite.

2. Situacija će biti sve gora

Kako vam se rok za predaju radova bude približavao, zadatak će vam se činiti sve većim i težim ako ne budete započeli rad na vrijeme. U sve ovo uključite i neizbježan stres zbog neizvršenih obaveza i manjka vremena. U tim trenucima ne samo da ćete morati da uradite zadatak bez greške, već ćete morati da radite i pod pritiskom koji će vas sigurno limitirati u izradi rada.

3. Najvjerovatnije preuveličavate problem

Prije nego što počnete sa izradom rada ili učenjem, sve vam djeluje kao ogroman zadatak, potpuno nerazumljiv, koji vam uz to prouzrokuje i nervozu i napetost. Ali skoro sigurno je da ste pogrešno procijenili zadatak i da preuveličavate cijelu stvar. Probajte samo da započnete sa radom, makar i neki mali dio svega, i otkrićete da imate više znanja i resursa za rješavanje zadatka nego što ste u početku mislili da imate. Kao rezultat ćete imati daleko manje napora za završetak obaveza nego što ste mislili da ćete imati.

Advertisements

4. Za formiranje ideja potrebno je vrijeme

Za pisanje seminarskih radova ili bilo koji zadatak sa kojim ćete se susresti na fakultetu sasvim sigurno zahtijevaju da imate bar neku ideju. Potrebno je razmišljati o ideji, revidirati je i zatim potpuno definisati. Za sve ovo potrebno je izvjesno vrijeme kako bi se ideja potpuno formirala i po njoj se rukovodili. Ako o ovome budete razmišljali u posljednjem trenutku, a onda cio dan proveli u pisanju nečega za šta ni sami niste sigurni da je dobro, budite sigurni da će i sam profesor to u radu primijetiti.

5. Vrijeme istekne prilično brzo

Ako svaku obavezu i radni zadatak ostavljate za posljednji minut, skoro sigurno ćete svaki put biti u situaciji da niste sebi odredili dovoljno vremena za završetak. Nedostatak vremena je obično najčešći pokretač za završavanje obaveza kod studenata koji sprovode kampanjsko učenje, ali morate znati da loša organizacija vremena za rezultat skoro uvijek ima slabiji kvalitet i loš rezultat onoga što ste radili.

Posebno treba da imate u vidu da kada odlažete svoje obaveze ne možete da računate na vrijeme koje ćete izgubiti u nekim neizbježnim životnim situacijama koje vam se mogu desiti kao što su bolest, porodični problemi, kvar kompjutera, problemi na poslu, i na sve ostale stvari koji se kao po pravilu dešavaju baš kada se rok za predaju radova sve više bliži.