Studentski savjeti: Kako uštedjeti sa studentskim budžetom?

Živjeti na studentskom budžetu i uštedjeti – zvuči nemoguće?


Donosimo nekoliko jednostavnih savjeta kojih se treba pridržavati kako bi tvoje studentsko doba bilo lišeno novčanih briga.

Advertisements

Izlasci

Daleko su dani kada se izlazilo samo subotom. Lagano se spajaju petak i subota, četvrtkom bi bilo dobro otići i na neki party, a ni studentske srijede nisu loša ideja… Kako bi uštedjeli na izlascima, pokušajmo limitirati svoje izlaske na jednom do dva puta mjesečno. Osim što ćeš uštedjeti, nećeš se zasititi izlazaka, a vjerujemo da nećeš niti puno propustiti. Kako ti ne bi bilo dosadno, ostalim vikendima okupi društvo za gledanje filmova ili za igranje društvenih igara. Ideja je bezbroj, a uz dobro društvo zabava je zagarantirana.

Kafa

Uzmimo za primjer da svaki dan od ponedjeljka do petka popijemo samo jednu kafu, koju obično platimo oko 2,00 KM. To znači da sedmično potrošimo 10,00 KM, a mjesečno 40,00 KM. Ako pijemo više kafa dnevno, što nije neuobičajeno, potrošnja je još veća. Zaključak je jednostavan: propusti jednu ili dvije kafe sedmično i uštedjet ćeš dosta love. Isto vrijedi i za cigarete – smanjimo li odlazak na kafe, manje pušimo, a to nije dobro samo za novčanik, već i za zdravlje.

Prehrana u menzi

Suvišno je spominjati kako je prehrana u menzi daleko najjeftinija. Iako menze nekad i ne vrve zdravom hranom, ukoliko se potrudiš, možeš vrlo zdravo i povoljno jesti svaki dan. Također, u menzama možeš kupiti jogurte, mlijeko, voće, energetske pločice i slične namirnice za međuobrok po “smiješnim” cijenama pa preporučujemo da to iskoristiš. Svakako izbjegavaj linije s brzom hranom, jer je ona sa zdravom hranom bolja i za vašu liniju i energiju.

Advertisements

Trgovinske kartice

Iskoristimo želju vlasnika trgovačkih lanaca da nas pridobiju kao lojalnog kupca i napravi sve moguće kartice – ne koštaju ništa, a donose mnoge pogodnosti. Primjerice u DM-u se mogu naći odlični proizvodi kućnih marki koji su također i najjeftiniji, a njihovom karticom možeš ostvariti popuste na kupljene proizvode.

Mobitel

Budući da smo napokon u vremenu kad se pružatelji mobilnih usluga bore za svoje korisnike, mogućnosti za uštedu su nebrojene. Uzmi sebi vremena, prošetaj do prodajnog mjesta i istraži svoje opcije. Svakako, nekoliko mjeseci prati svoje navike, opiši ih službeniku na prodajnom mjestu kako bi te mogao savjetovati koja je najbolja opcija za tebe. Vjerujemo da su nove tarife do 25,00 KM i manje dovoljne studentu, ako u paketu ima dovoljno giga interneta.

Štednja

Ako ste mislili da je sa studentskim budžetom nemoguće uštedjeti, razmislite još jednom. Uštedu od 5,00 do 15,00 KM svaki mjesec nećeš osjetiti, a sigurno će te razveseliti i omogućiti ti kupnju nečega što već dugo želiš. Ili još lakše, odvajaj sitne novce koji ti ostaju nakon kafe ili izlaska, piše Studentski vodič.