Studentski savjeti: Isprobajte japansku metodu protiv lijenosti

Postoji japanska metoda Kajdzen, u koju je uvršten takozvani princip jedne minute.


lazy day for woman in casual clothes that lying down at home on the bednear laptop
Foto: Envato

Ponekad s velikom voljom počinjemo da radimo ono što smo zamislili. Međutim, često se desi da odustanemo od tih aktivnosti. Zašto se ovo događa? Zato što je naporno, zato što možda dosadi, a navike još nisu razvijene.

Postoji japanska metoda Kajdzen, u koju je uvršten takozvani princip jedne minute.

Suština ove metode sastoji se u tome da se čovjek bavi konkretnom stvari tačno jedan minut, ali iz dana u dan i u isto vrijeme.

Jedna minuta vremena – to je sasvim malo, samim time, lako izvodljivo za svakog čovjeka. Ljenost ne stoji na vašem putu. Te iste radnje koji niste željeli obavljati pola sata, izmišljajući izgovore i opravdanja, s lakoćom ćete uraditi za jednu minutu.

Preskakati vijaču, raditi trbušnjake, meditirati, uraditi vježbe za oči, vježbati jogu, pročitati knjigu na stranom jeziku, bilo šta – kada je vrijeme ograničeno jednim minutom, stvari ne izgledaju teško izvodljivo, a svakako, donose radost i zadovoljstvo. Praveći male korake, postajete savršeni i postižete izvrsne rezultate.

Pobjeđujete nesigurnost, oslobađate se osjećaja krivice i bespomoćnosti, osjećate uspjeh i slobodu. Inspirisani osjećajem uspjeha, postepeno povećavate jednominutne vježbe na petominutne i tako dalje. Zatim ćete neprimetno stići do polusatnih vježbi.

Kajdzen je nastao u Japanu, a ljudima zapadne kulture ova metoda se može činiti neefikasnom jer je na Zapadu utemeljeno vjerovanje da se bez mnogo truda ne mogu postići dobri rezultati. Ipak, veliki programi, oduzimajući mnogo snage i energije, mogu slomiti čovjeka i na kraju biti bez rezultata.

Kajdzen princip odgovara svima i može biti primenjiv u mnogim životnim sferama. Ostalo je samo da, prema vašim potrebama, počnete primjenu metode Kajdzen, piše Studenti.alo.rs.