Postoje prirodna rješenja koja nam mogu pomoći.

Treba da počnete sa učenjem ili poslom, a ne možete da se dignete sa kreveta? Situacija u kojoj smo se svi ponekad našli. Srećom, postoje prirodna rješenja koja nam mogu pomoći.

Budite aktivni i vježbajte

Vježbanje može izgledati kontraintuitivno – kada ste umorni, vježba vam je često posljednja stvar na umu. Ali, studije pokazuju da je redovno vježbanje dobar način da poboljšate nivo energije i na duži i na kratak rok.

Odmah nakon vježbanja, vaše tijelo oslobađa endorfine — hormone koji vam daju osjećaj ushićenja i nalet energije. Vježbanje će takođe pomoći da poboljšate kvalitet vašeg sna. Vjerovatno ćete se osjećati umornije prije spavanja, što će dovesti do boljeg sna.

Dugoročno, vježbanje takođe pomaže vašem kardiovaskularnom zdravlju . Bolje zdravlje srca znači da će vašem tijelu biti lakše da obavlja svakodnevne zadatke. Ovo će smanjiti umor i dati vam više energije. Pokazalo se da je joga posebno korisna u smanjenju umora i stvaranju pozitivne razlike u nivoima energije, svrsi života i zadovoljstvu. Joga također efikasno liječi simptome hroničnog umora koji se odnose na depresiju i anksioznost.

Pijte dovoljno vode

Dehidracija smanjuje budnost, koncentraciju i utiče na vaše fizičke performanse. Ciljajte da popijete oko 8 velikih čaša vode dnevno . Ako pijete dovoljno, vaš urin treba da bude blijedo žut ili boje slame. Tamniji urin je znak da morate piti više vode da biste izbjegli dehidraciju.

Uspostavite redovnu rutinu spavanja

Nikada ne omalovažavajte moć sna. Spavanje između 7-9 sati noću pomaže vašem tijelu da se resetuje i osigurava da se sljedećeg dana aktivira na svim poljima.

Redovna rutina spavanja je važna za uspostavljanje pravilnog ciklusa spavanja i buđenja – vašeg cirkadijalnog ritma. Opuštanje prije spavanja, odlazak u krevet u isto vrijeme pomoći će vam da bolje spavate.

Uravnoteženo se hranite

Ishrana je još jedan veliki faktor za vaš nivo energije. Vrlo jednostavno, hrana koju jedete je gorivo za vaše tijelo te je potrebno da obezbijedite unos prave vrste hrane. Evo nekoliko ključnih hranljivih sastojaka koji imaju posebno veliki uticaj na vašu ukupnu energiju:

  • vitamin D — nalazi se u žumanjcu, masnoj ribi, jetri i obogaćenom biljnom mlijeku
  • željezo — nalazi se u sočivu, crvenom mesu, tamno lisnatom zelenom povrću, suhom voću i obogaćenim žitaricama
  • omega-3 masti — nalaze se u masnoj ribi, orasima i chia sjemenkama
  • vitamin b12 — nalazi se u mliječnim proizvodima, mesu i obogaćenim žitaricama.

Ako se i dalje osjećate usporeno, vrijedi posjetiti svog ljekara opšte prakse kako biste isključili nedostatke hranljivih materija ili bilo koja stanja koja bi mogla dovesti do nižih nivoa energije.