Studentski recepti: Rižoto sa povrćem, savršen ljetni ručak

Ljeto je, vruće je, a pitanje koje većinu muči je - šta jesti na ovim vrućinama?


plate of risotto e1658531122167
Foto: Envato

Hrana bi trebala da bude lagana i po mogućnosti da ne treba mnogo vremena za pripremu. Rižoto sa povrćem je ukusan i zdrav obrok, a priprema se jako brzo.

Sastojci:

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

  • 250 g riže
  • 1 velika glavica sitno sjeckanog luka
  • 1 mrkva
  • 1 čehno bijelog luka
  • 1 crvena paprika
  • 1 žuta paprika
  • 1 ljuti feferončić (ako volite ljuto)
  • 250 g šampinjona (po želji)
  • 1 kašika peršuna
  • po potrebi voda ili povrtni temeljac
  • Malo ulja za prženje povrća

Ukoliko volite grašak, krompir, paradajz ili bilo koje drugo povrće slobodno dodajte, nećete pogriješiti.

Priprema:

U širu šerpu ili tavu, sipati nekoliko kašika ulja (najbolje je ako se koristi puter ili maslinovo ulje ) i dodati sitno isječenu veću glavicu crnog luka. Pržiti ga dok ne postane staklast, oko 5 minuta, povremeno promiješati.

Dodati mrkvu, koju ste očistili, oprali i isjekli na malo krupnije kockice te i nju propržiti nekoliko minuta, šampinjone očistiti mokrim kuhinjskim papirom, i ako su manji isjeći ih na pola, a ako su veći na četvrtine, dodati ih luku i pržiti 4- 5 minuta, dodati paprike, koje ste očistili od žilica i sjemenki i isjekli na kocke, te i njih propržiti nekoliko minuta. Ukoliko ne volite ljuto ne morate staviti feferone.

Na kraju dodajte i sitno isječen bijeli luk i sve zajedno propržite. Naravno, ukoliko ne volite bijeli luk ne morate dodati u jelo.

Kad ste povrće propržili, dodajte rižu i prelijte vrelom vodom. Kuhajte dok riža ne bude skuhana. Pazite da vam riža ne bude gnjecava, nemojte prekuhat, provjerite nakon 10 minuta.

Za ovaj obrok ne treba vam duže od 30 minuta, prenosi radiosarajevo.ba.