Studentski recepti: Napravite jednostavne jastučiće sa mljevenim mesom!
Uz samo nekoliko omiljenih sastojaka, lisnato tijesto se pretvara u posebnu inspiraciju za slasne zalogaje.
Trokutići, pravougaonici ili krugovi, pune se šunkom i sirom, špinatom, pa čak i viškom faširanog mesa, koje je dovoljno „obući“ u tijesto. Uz hrskave i sočne paketiće, možemo poslužiti mješavinu jogurta, kao i omiljenih začina.
Sastojci za jastučiće:
- 500 g zamrznutog lisnatog tijesta,
- 250 g mljevenog mesa,
- 1 glavica luka,
- 1 jaje,
- sol, biber.
Priprema:
Lisnato tijesto ostavi da se odmrzne, a za to vrijeme pripremi fil. Nasjeckaj i poprži luk, pa dodaj meso i sve zajedno proprži. Pred kraj začnini po ukusu. Tijesto stanji valjkom, a zatim nareži na pravougaonike. Na polovine pravougaonika rasporedi pripremljeni fil, a drugu polovinu napravi rezove nožem.
Navlaži vodom, pa tijesto s prorezima preklopi preko fila i viljuškom pritisni krajeve. Žumanjak dobro izmuti i premaži tijesto, prenosi ultra.ba.
Prema želji pospi susamom. Pripremljene jastučiće posloži na pleh za pečenje, obložen papirom za pečenje i peci u rerni zagrijanoj na 200 °C oko 15 – 20 minuta.
Uživaj u jedinstvenom ukusu!
Prijatno!
STUDOMAT.BA