Ručak ili večera vam zadaju glavobolju, jer nemate ideju šta kuhati? Probaj ovaj ukusan recept za tjesteninu sa gljivama.
Sastojci (za dvije osobe):
- 350 g šampinjona, izrezati na kriške
- 45 ml (3 kašike) maslinovog ulja
- 45 ml (3 kašike) balzamiko sirćeta
- 1 kašika javorovog sirupa
- 3 češnja bijelog luka, 2 sitno nasjeckati, 1 narendati
- ½ kašike majčine dušice u prahu
- ½ kašike mljevene paprike
- bibera (po želji)
- 3-4 kašike soja sosa
- 200 g špageta
- 2 kašike hranjivog kvasa
- preprženi orasi.
Priprema:
Ugrijati rernu na 220 C. Staviti nasječene gljive u tepsiju i ubaciti u rernu na 10-tak minuta – dok gljive ne izgube vodu.
Dok su gljive u rerni, staviti 1 kašiku maslinovog ulja, otprilike 3 kašike balzamiko sirćeta, 1 kašiku javorovog sirupa, narendan češanj bijelog luka, majčinu dušicu, dimljenu papriku i soja sos u zdjelu, i sve dobro promiješati, prenosi ultra.ba.
Balzamiko marinadu dodati na gljive i vratiti ih u rernu na 10 -15 minuta. Skuhati tjesteninu, iscjediti i sačuvati 1/4 vode u kojoj se kuhala.
Ugrijati ulje u velikoj tavi na blagoj i vatri. Kada se ulje ugrije, dodati 2 sitno isjeckana češnja bijelog luka. Dodati otprilike 2 kašike vode u kojoj se kuhala tjestenina i hranjivi kvas. Dobro promiješati i dodati biber i so. Dodati tjesteninu i gljive, i dobro promiješati. Ako želiš možeš dodati papriku u prahu.
Uživaj!