Studentski recepti: Napravite ukusnu balzamiko tjesteninu sa gljivama

Recept za savršenu tjesteninu koja će vas oduševiti.


Ilustracija: Envato
Ilustracija: Envato

Ručak ili večera vam zadaju glavobolju, jer nemate ideju šta kuhati? Probaj ovaj ukusan recept za tjesteninu sa gljivama.

Sastojci (za dvije osobe):

  • 350 g šampinjona, izrezati na kriške
  • 45 ml (3 kašike) maslinovog ulja
  • 45 ml (3 kašike) balzamiko sirćeta
  • 1 kašika javorovog sirupa
  • 3 češnja bijelog luka, 2 sitno nasjeckati, 1 narendati
  • ½ kašike majčine dušice u prahu
  • ½ kašike mljevene paprike
  • bibera (po želji)
  • 3-4 kašike soja sosa
  • 200 g špageta
  • 2 kašike hranjivog kvasa
  • preprženi orasi.

Priprema:

Ugrijati rernu na 220 C. Staviti nasječene gljive u tepsiju i ubaciti u rernu na 10-tak minuta – dok gljive ne izgube vodu.

Dok su gljive u rerni, staviti 1 kašiku maslinovog ulja, otprilike 3 kašike balzamiko sirćeta, 1 kašiku javorovog sirupa, narendan češanj bijelog luka, majčinu dušicu, dimljenu papriku i soja sos u zdjelu, i sve dobro promiješati, prenosi ultra.ba.

Balzamiko marinadu dodati na gljive i vratiti ih u rernu na 10 -15 minuta. Skuhati tjesteninu, iscjediti i sačuvati 1/4 vode u kojoj se kuhala.

Ugrijati ulje u velikoj tavi na blagoj i vatri. Kada se ulje ugrije, dodati 2 sitno isjeckana češnja bijelog luka. Dodati otprilike 2 kašike vode u kojoj se kuhala tjestenina i hranjivi kvas. Dobro promiješati i dodati biber i so. Dodati tjesteninu i gljive, i dobro promiješati. Ako želiš možeš dodati papriku u prahu.

Uživaj!