Studentski recepti: Kako napraviti poznati čips od tjestenine sa Tiktoka?

Čips od tjestenine je jedna od mnogobrojnih TikTok senzacija, a u nastavku pročitajte recept za ovu ukusnu poslasticu.


pasta chips with dip
Foto: Envato

Čips od tjestenine je jedna od mnogobrojnih TikTok senzacija, a ovo popularno jelo pravi se od kuhane tjestenine koja je prelivena maslinovim uljem, parmezanom i začinima, a zatim pržena dok ne postane hrskava.

Originalno nazvan pasta čips ispada tako hrskav i savršen za umakanje u omiljeni sos što ga čini posebno pogodnim za posluživanje u obliku predjela.

Možete koristiti bilo koju tjesteninu po izboru – sve što možete zgrabiti prstima i umočiti.

Parmezan daje odličan ukus i postaje hrskav i u fritezi, a možete ga zamijeniti i mekim sirevima koji se dobro rendaju poput gaude, piše klix.ba.

Sastojci:

Za čips:

  • 250 grama tjestenine,
  • 1 kašika maslinovog ulja,
  • 3 kašike ribanog parmezana,
  • ½ kašičice italijanskih začina,
  • ½ kašičice bijelog luka u prahu, so i biber.

Za umak:

  • 120 grama mrvljenog feta sira,
  • 50 grama grčkog jogurta,
  • 1 čehno bijelog luka,
  • 2 kašike maslinovog ulja.

Priprema:

Tjesteninu skuhajte al dente u posoljenoj vodi prema uputama na pakovanju i ocijedite.
Potom je izvadite u tepsiju pa prelijte maslinovim uljem, parmezanom, italijanskim začinima, bijelim lukom u prahu, solju i biberom.

Pržite u airfryeru ili u rerni na 200° 12-15 minuta, miješajući nekoliko puta.

Za umak pomiješajte izmrvljenu fetu, grčki jogurt i bijeli luk i miješajte istovremeno dodajući maslinovo ulje dok feta ne postane kremasta.