Čips od tjestenine je jedna od mnogobrojnih TikTok senzacija, a ovo popularno jelo pravi se od kuhane tjestenine koja je prelivena maslinovim uljem, parmezanom i začinima, a zatim pržena dok ne postane hrskava.
Originalno nazvan pasta čips ispada tako hrskav i savršen za umakanje u omiljeni sos što ga čini posebno pogodnim za posluživanje u obliku predjela.
Možete koristiti bilo koju tjesteninu po izboru – sve što možete zgrabiti prstima i umočiti.
Parmezan daje odličan ukus i postaje hrskav i u fritezi, a možete ga zamijeniti i mekim sirevima koji se dobro rendaju poput gaude, piše klix.ba.
Sastojci:
Za čips:
- 250 grama tjestenine,
- 1 kašika maslinovog ulja,
- 3 kašike ribanog parmezana,
- ½ kašičice italijanskih začina,
- ½ kašičice bijelog luka u prahu, so i biber.
Za umak:
- 120 grama mrvljenog feta sira,
- 50 grama grčkog jogurta,
- 1 čehno bijelog luka,
- 2 kašike maslinovog ulja.
Priprema:
Tjesteninu skuhajte al dente u posoljenoj vodi prema uputama na pakovanju i ocijedite.
Potom je izvadite u tepsiju pa prelijte maslinovim uljem, parmezanom, italijanskim začinima, bijelim lukom u prahu, solju i biberom.
Pržite u airfryeru ili u rerni na 200° 12-15 minuta, miješajući nekoliko puta.
Za umak pomiješajte izmrvljenu fetu, grčki jogurt i bijeli luk i miješajte istovremeno dodajući maslinovo ulje dok feta ne postane kremasta.