Studentski recepti: Čaj sa kakaom je poslastica u kojoj ćeš uživati ove jeseni

Čaj sa kakaom ne samo da je ukusan, već ti može i značajno poboljšati zdravlje mozga i jetre.


Drinking tea
Ilustracija: Envato

Očigledno je da je kakao u prahu glavni sastojak vruće čokolade, a može biti ukusan dodatak i jutarnjoj kafi. Ali ovo jedinstveno piće, moglo bi postati tvoj omiljeni način da konzumiraš čokoladu – bez grižnje savjesti! Ovaj napitak kombinira crni čaj s organskim kakaom u prahu. Kakao čaju daje smeđu boju i čokoladni, a ipak zemljani okus, koji je savršen za miješanje s medom.

Advertisements

Iako se kakao može činiti sastojkom za “cheat day”, zapravo je prepun zdravstvenih pogodnosti, što je još jedan razlog za uživanje u ovom ukusnom napitku! Kakao sadrži antioksidante, koji se nazivaju flavonoidi i koji mogu pomoći u suzbijanju znakova kognitivnog pada. Studija objavljena u “British Journal of Clinical Pharmacology” otkrila je da flavonoidi kakaa, uključujući epikatehin i katehin, imaju pozitivan efekat na povećanje cerebralnog protoka krvi, koji održava zdrav nivo kiseonika u mozgu. To pak štiti funkciju mozga i smanjuje rizik od bolesti povezanih sa starenjem poput Alzheimerove bolesti i demencije.

Redovno uživanje u čaju od kakaovca, takođe može smanjiti šanse za razvoj bezalkoholne masne bolesti jetre. Istraživanje objavljeno u “The Journal of Nutritional Biochemistry” sugeriše, da pića koja sadrže kakao u prahu mogu spriječiti ovu bolest, zahvaljujući hemijskim spojevima poput polifenola i metilksantina.

Ovi spojevi su u studiji smanjili oksidativni stres i oštećenje stanica kod pretilih miševa, što je spriječilo pojavu bilo kakve upale jetre.

Advertisements

Ako otkriješ da imaš bolove u nogama tokom hodanja, šolja čaja sa kakaom može ti olakšati tu nelagodu. Studija objavljena u “Circulation Research”, pokazala je da flavonoid kakaa zvan epikatehin ima terapeutske učinke za zaštitu mišića nogu i poboljšanje metabolizma kod osoba s bolestima perifernih arterija. Istraživači su bili zapanjeni, koliko je kakao koristan za smanjenje nelagode učesnika pri hodanju, piše Ultra.

Dok su okus i ugodnosti ovog napitka ispunjeni kakaom, dovoljni da privuku pažnju svakog čokoholičara, element crnog čaja ima i svoje nutritivne prednosti. Prepun snažnih antioksidanata, uključujući tearubigine, teaflavine i flavonoide, crni čaj može ukloniti slobodne radikale u tijelu, koji bi inače mogli uzrokovati upalu.

Ovo je korisno za smanjenje rizika od razvoja drugih hroničnih bolesti poput dijabetesa tipa 2 i demencije. Takođe, ovi antioksidanti mogu usporiti starenje očiju opuštanjem sitnih kapilara, što sprečava skokove krvnog pritiska i glaukom.

Pijuckanje ovog ukusnog čaja, odličan je način da se prepustiš želji za čokoladom bez kalorija. Osim toga, nevjerovatne zdravstvene beneficije čine da uživaš što je moguće češće!