Ne biraj stan u blizini faksa: I još nekoliko neočekivanih savjeta za traženje studentskog smještaja

Ako niste dobili studentski dom, raspolažete malo izdašnijim budžetom, želite svoj komfor ili ste upisali apsolventsku godinu - vrijeme je za potragu privatnog smještaja.


Ilustracija: Envato
Ilustracija: Envato

Velik dio studentske populacije, bez obzira radi li se o brucošima ili apsolventima, tokom studija nekoliko se puta seli dok finalno ne pronađu nešto stalno i odgovarajuće.

Advertisements

S obzirom da mladi tokom studiranja ili na samom početku karijere uglavnom imaju anemičnu finansijsku sliku, često biraju cimerstvo kada unajmljuju privatni smještaj. No, čak i uz taj kompromis, pronaći adekvatan, a pristupačan stan u glavnom gradu je pravi izazov.

Dok namještaj ostaje iz razdoblja vladavine Tita, cijene i dalje rastu u nebo, pa osim troškova, ima još cijeli popis stvari na koje treba pripaziti.

Vrlo često nam svako ko se barem jednom selio u životu daje svoje savjete, pa čak i cijeli popis najgorih i najboljih stvari koje možete doživjeti tokom seljenja, ali noizz.rs nudi nekoliko neočekivanih savjeta koji su vrlo korisni, čak i ako su pomalo nekonvencijalni.

Upoznaj svog “gazdu”

Iako je vrlo mala mogućnost da biste sa svojim najmodavcima ispijali kafe ili izlazili vani, svakako biste trebali odvojiti malo vremena za njih da ih upoznate “da se poslije ne biste neugodno iznenadili”.

Naime, nemali je broj slučajeva da ste pozvali prijatelje sebi na druženje i ispijanje vina, a da vas zovu komšije ili gazde da se morate stišati, čak i ako pritom znate da ste tihi i muzika uopće ne svira. Naime, oni se često žale jer su stari i sami, stoga im je dosadno, pa su mladi ljudi najčešće “žrtve staračke dosade”.

Kako biste ovo izbjegli, upoznajte gazde i saznajte imaju li porodicu i djecu (najbolje adolescente) kako biste bili sigurni da gazde imaju svoj život.

Advertisements

Ne tražite stan u naselju u kojem radite/studirate

Ako ste stigli u novi grad, onda ga i istražite, jedan je od ovdje iznesenih postulata.

Iako nekonvencionalan, ovaj savjet ima smisla. Ako nađete stan koji se nalazi u blizini fakulteta, zasigurno vam se neće dati istražiti grad, određene puteve od stana do faksa, do stanova kolega i prijatelja i slično. Stoga, vaš bi se život doslovno sveo na učenje i stan, faks i eventualno ako taman “sjedne” neki novac na račun, možda i do najbliže “birtije” u naselju, ali to je puno rjeđi slučaj, prenosi Moj Faks.

Preporuka je bolja od oglasa

Ponekad je preporuka bolja oglasa. Naime, prijatelji i porodica vas nikad ne bi zeznuli. Njih bi trebali poslušati sa preporukama i savjetima koje vam daju jer su to obično vrlo korisne stvari, a uz to i puno bolje stvari nego da sami tražite stan i ulazite u nepoznato.

Budite otvoreni za prijedloge, jer nekad oni znaju bolje od vas, posebno ako nisu pod stresom jer im stan hitno treba, još je jedan od mudrih savjeta.

Tražite cimere

Također, većina malih stanova koji nešto valjaju za neku dobru cijenu su već iznajmljeni. Kako bi izbjegli život u “pećini” i “siromašni kao crkveni miš”, najbolje je pronaći nekog cimera s kojim možete dijeliti troškove, a time se otvara i mogućnost unajmljivanja malo luksuznijeg smještaja no što biste si ga mogli priuštiti samo vlastitim budžetom.

Cijene po naseljima

Vrlo je bitno pažljivo koristiti filtere za vrijeme pregledavanja online oglasnika.

Jednom dobro isfiltrirana pretraga po cijeni, dijelu grada i veličini stana može vam riješiti stambeno pitanje u rekordnom roku, tvrdi autorica članka koja je svoje stambeno pitanje riješila u samo sedam dana.