SPUS organizovao obilježavanje godišnjice genocida u Srebrenici

Studentski parlament Univerziteta u Sarajevu organizovao je 11.07.2016. godine obilježavanje godišnjice Genocida u Srebrenici. Obilježavanje se održalo na Trgu fra Grge Marića (trg ispred Katedrale) u Sarajevu.


Kako navode iz SPUS-a, usprkos velikim vrućinama pročitana su imena i prezimena svih 8372 žrtave genocida, a priliku za “upoznavanje sa žrtvama” čitanjem imena imali su svi prisutni građani, koji su u velikom broju učestvovali u čitanju, te se potpisali na izloženi hamer papir, koji će biti uokviren i odnijet u Srebrenicu, kao skromi gest pažnje.

Advertisements

U čitanju imena žrtava genocida učestvovao je veliki broj osoba iz javnog i kulturnog života, studenti i građani svih nacionalnosti, kao i turisti, što ide u prilog činjenici da je Srebrenica samo personifikacija svih zvjerstava prilikom agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu, te da bol Srebrenice ne pripada samo jednom narodu, nego cijelom civiliziranom svijetu, navode iz SPUS-a.

Sve vrijeme u pozadini je puštan “Srebrenički inferno” na ozvučenje, koji je zaista pravio atmosferu punu emocija i tuge.

Advertisements

Studentski parlament Univerziteta u Sarajevu organizovao obilježavanje godišnjice genocida u Srebrenici 2

Također, određeni broj studenata je, u organizaciji SPUS-a, prisustvovao jučerašnjoj komemoraciji i dženazi u Potočarima, te su nakon što se gužva razišla, u potpunosti očistili Memorijalni centar u Potočarima i time dali svoj skromni doprinos lokalnom stanovništvu, navodi se u saopštenju Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu.

(STUDOMAT.ba)