“Studentski park Goran Čengić” u Sarajevu “na čekanju” zbog pandemije

Inicijativa da se dio Kampusa pretvori u kamp koji bi nosio naziv "Studentski park - Goran Čengić".


Preuređenje prostora u Kampusu Univerziteta u Sarajevu u parkovsku površinu koja bi nosila naziv “Studentski park – Goran Čengić” obustavljena je zbog pandemije. Kako navode iz Univerziteta Sarajevo, za sada je urađeno samo čišćenje ove površine.

Advertisements

Inicijativa da se dio Kampusa, koji je godinama bio zarastao u šiblje i prekriven smećem, pretvori u kamp koji bi nosio naziv “Gorana Čengića” pokrenuta je 2019. godine. Iz Vlade KS tada su iskazali spremnost da pomognu u realizaciji ovog projekta, ali i poboljšanju stanja u Kampusu.

Advertisements

Početkom augusta 2019. godine prostor je konačno očišćen uz pomoć ljudi i mehanizacije. U 2020. godini planirano je mašinsko uklanjanje panjeva preostalih nakon sječe i krčenja, piše N1.

 – Vlada KS je predložila da budući park nosi ime ‘Studetnski park – Goran Čengić’ te je planira natječaj za idejno rješenje parka među studentima Akademije scenskih umjetnost i i Arhitektonskog fakulteta UNSA. Namjera je bila da se studentima pruži prilika da osmisle i iskoriste prostor parka kao multifunkcionalni prostor namijenjen široj populaciji studenata i stanovnika okolnih naselja. Iako natječaj u natavku nije raspisan, pomenuta inicijativa je izvedena kao semestralni studentski zadatak koji su radili mješoviti timovi studenata UNSA, ali zbog proglašenja nesreće i ostalih dešavanja vezanih za Covid-19, sama izložba i prezentacija radova nije realizirana, kazali su iz UNSA-e.

U toku trećeg kvartala ove godine planiran je nastavak izvođenja pripremnih radova na čišćenju parkovske površine u skladu s raspoloživim finansijskim sredstvima.

Prema najavama tadašnjeg ministra za komunalnu privredu i infrastrukturu Srđana Mandića, park je trebao biti završen na proljeće 2020. godine.

Goran Čengić, mladi sportista je ubijen je 14. juna 1992. godine pri pokušaju spašavanja komšije Bošnjaka u sarajevskom naselju Grbavica. Mladi sarajevski sportaš ubijen je pokušavajući spasiti komšiju Husniju Čerimagića. Ubio ga je, danas osuđeni ratni zločinac, Veselin Vlahović Batko.

Advertisements


Sviđa ti se objava? Podijeli je sa prijateljima!