Studentske zanimljivosti: 10 naučnih činjenica o zdravlju koje će vas oduševiti

Prenosimo 10 činjenica o svemu, od vašeg tijela do vašeg mozga, koje su iznenađujuće, ali istinite.


Foto: Envato
Foto: Envato

Uz ogroman broj trendova takozvanih zdravstvenih “stručnjaka”, može biti teško vjerovati informacijama koje čujete o svom fizičkom i mentalnom blagostanju.

U nastavku možete pročitati 10 činjenica o svemu, od vašeg tijela do vašeg mozga, koje su iznenađujuće, ali navodno istinite.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

1. Muškarci su zaboravniji od žena

Brojne studije posvećene upoređivanju sposobnosti pamćenja muškaraca i žena dokazuju da su muškarci zaboravniji od žena. Jedna studija iz 2015. godine pretpostavlja da bi to moglo biti zbog različitih moždanih struktura muškaraca i žena.

forgetful student remember about one more task before exam keeps hand on forehead poses with papers
Foto: Envato

2. Konzumiranje jaja poboljšava vaše reflekse

Ako želite da brže reagujete, možete početi tako što ćete doručkovati omlet. Jaja sadrže aminokiselinu zvanu tirozin, koju tijelo sintetizira u norepinefrin i dopamin, spojeve koji povećavaju energiju i budnost te poboljšavaju raspoloženje.

U studiji iz 2014. godine istraživači su čak otkrili da tirozin poboljšava naše vrijeme reakcije i poboljšava naše intelektualne performanse, za razliku od medicinskih stimulansa kao što su Ritalin ili Modafinil.

toast sandwich with chicken chunks and egg
Foto: Envato

3. Više od polovine vaših kostiju je u vašim rukama i stopalima

U tijelu odraslog čovjeka ima 206 kostiju. A sa 27 kostiju u svakoj ruci i 26 u svakom stopalu, ove skeletne strukture su najkompleksnije i iznose ukupno 106 kostiju između sva četiri uda.

x ray film scan of human
Foto: Envato

4. Nokti rastu brže na vašoj dominantnoj ruci

Noktu na rukama treba oko šest mjeseci da izraste od baze do vrha, a da noktima na nogama može biti potrebno i do godinu dana da učine isto. Ali postoje neki faktori zbog kojih nokti rastu brže.  Nokti rastu brže na vašoj dominantnoj ruci, kao i na vašim većim prstima. Takođe brže rastu tokom dana i tokom ljetnjih mjeseci.

beautiful woman s nails with french manicure
Foto: Envato

5. Zobena kaša pomaže u borbi protiv depresije

Ljudi koji pate od depresije i nesanice (ili oboje, kako se često povezuju) imaju nedostatak serotonina, hormona sintetiziranog iz aminokiseline triptofana. Dakle, jedenje hrane bogate triptofanom – poput zobene kaše, jaja, piletine i kikirikija – može pomoći u regulaciji raspoloženja i sna.

oatmeal porridge bowl on the white wooden background
Foto: Envato

6. Banane mogu podići vaše raspoloženje

Sljedeći put kada se osjećate loše, posegnite za bananom. Pulpa voća sadrži do 10 mg dopamina. (Kora sadrži još više, ali ne preporučujemo jesti taj dio!)

banana 1
Foto: Envato

7. Jedenje čokolade može učiniti da vaša koža izgleda zdravije

O tamnoj čokoladi možete razmišljati kao o tretmanu kože i kao ukusnom zalogaju. Tamna čokolada ima mnoge prednosti za ljepotu, uključujući sposobnost poništavanja oštećenja od sunca i sprječavanja bora. To je zato što antioksidansi u tamnoj čokoladi zvani flavanoli potiču proizvodnju kolagena, čime se poboljšava elastičnost i vlažnost kože.

dark chocolate with cocoa
Foto: Envato

8. Masiranje ožiljaka će im pomoći da izblijede

Većina drogerija ima kreme i ulja bez recepta koji su napravljeni da izblijede ožiljke. Međutim, postoji još jedan jednako efikasan lijek koji ne košta ništa, masiranje ili trljanje područja sa ožiljcima. Da, trljanje ožiljaka nekoliko puta dnevno može spriječiti prekomjerno nakupljanje kolagena, što ožiljke čini debelim i žilavim.

Fizioterapeut Brett Sears predlaže korištenje “jedan ili dva prsta da masirate ožiljak u smjeru koji je okomit na liniju ožiljka”, što pomaže u preoblikovanju ožiljka.

scar on human skin keloid on hand
Foto: Envato

9. Posjedovanje psa može smanjiti rizik od srčanih bolesti

Visok nivo hroničnog stresa vodeći je uzrok srčanih bolesti. Ali znate šta pomaže u smanjenju stresa? Imati psa! Vlasnici pasa obično imaju niži krvni tlak i razinu holesterola, što smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti. Dakle, ako je vaš život pod uticajem stresa, možda biste trebali razmisliti o usvajanju psećeg prijatelja.

happy family having fun with children and their dog outdoor summer time main focus on dog face
Foto: Envato

10. Izgovaranje riječi “hvala” poboljšava vaše raspoloženje

Izražavanje zahvalnosti može biti ključ sreće. Istraživači su izvijestili da zahvalnost prepoznaje ono dobro u svom životu, što je ključno za prevladavanje depresije.

thanks for coffee
Foto: Envato