Studentske menze nude vegetarijanski i veganski meni, mesa više gotovo uopšte nema

Treba li ovakav potez uvesti i kod nas?


Foto: PIXSELL
Foto: PIXSELL

Studenti na univerzitetima u Berlinu od ove će zime zamijeniti meso za sjemenke i mahunarke, jer menze u kampusu u njemačkoj prijestolnici uvelike režu svoje mesne i riblje opcije.

Advertisements

34 kantine i kafići koji zadovoljavaju brojnu berlinsku studentsku populaciju na četiri različita sveučilišta ponudit će od oktobra jelovnik koji je 68 posto veganski, 28 posto vegetarijanski i 2 posto baziran na ribi, s ponudom jedne mesne opcije četiri dana u sedmici, prenosi Index.

Učenici će se moći hraniti tokom zimskih mjeseci obrocima, uključujući zdjelice od heljde i riže, prelivene slatkim krompirom na žaru, mariniranom ciklom i sezamom ili pečenjem od tjestenine s paradajzom i sirom.

Novi koncept prehrane

 – Razvili smo novi koncept prehrane uglavnom zato što su nam se studenti više puta obraćali sa zahtjevom za klimatski prihvatljivijom ponudom u svojim menzama, rekla je Daniela Kummle iz Studierendenwerka, organizacije koja pruža ekonomsku, društvenu, zdravstvenu i kulturnu podršku studentima Berlinske visokoškolske ustanove.

Advertisements

U cijeloj Njemačkoj sveučilišne menze trenutno nude 30-50 posto vegetarijanskih opcija nakon godina rastuće potražnje, procijenio je Stefan Grob, glasnogovornik Deutsches Studentenwerk, krovne organizacije pružatelja studentske podrške.

Berlinska su sveučilišta 2019. u svojim kantinama hranila oko 5.6 miliona studenata. Iste je godine istraživanje pokazalo da se 13.5 posto studentske populacije u Berlinu opisalo kao da se pridržavaju veganske prehrane, u usporedbi sa samo 1.6 posto u cijeloj zemlji, dok je daljnjih 33 posto reklo da su vegetarijanci.

Berlinsko slobodno sveučilište od 2010. ima kantinu koja prodaje samo vegetarijansku hranu, nazvanu Veggie No. 1. Kantina samo za vegane, nazvana Veggie No. 2, otvorila je svoja vrata 2019. godine.

 – Velik uspjeh vegetarijanskih i veganskih menzi jasno je pokazao da se ponašanje potrošača učenika mijenja. Postoji jasan trend prema sve manje proizvoda životinjskog porijekla, zaključila je Kummle.