Studentske finansije: Da li je prihod od 1300 KM dovoljan za studentski život u Sarajevu?

Koliko novca je potrebno za studentski život u Sarajevu?


unsa1

Studentski život u Sarajevu je sve skuplji. Dok cijene najma stanova divljaju, studenti se sve više odlučuju na život u studentskim domovima.

Sarajevo: Veća zainteresiranost studenata za smještaj u domovima

Dolaskom studenata u univerzitetske gradove u Bosni i Hercegovini, sve je veća potražnja za stanovima. Jesen u Sarajevu je vrijeme kada je potražnja stanova na vrhuncu.

Potražnja za stanovima je ogromna, ali Sarajevo nema dovoljno da ponudi, a i oni oglasi koji su nekim slučajem ostali preskupi su za studentske džepove.

Studenti o rentanju stana u Sarajevu: Namještaj star, uslovi loši, a cijene od 200 do 5000 KM

Ovakva situacija vjerovatno je potaknula jednog od studenata da napiše objavu na Redditu te da postavi pitanje vezano za studentske finansije i potraži savjete od drugih studenata.

Da li je prihod od 1300 KM dovoljan za studentski život u Sarajevu?

 – Imam priliku da uzmem studentski kredit u tom iznosu i da živim u Sarajevu. Računajući da mjesečno na izlaske potrošim oko 200 KM da li je to izvodivo uz činjenicu da stan mogu da nađem za 250-300 KM, pitao je student.

Mišljenja su podijeljena, neki smatraju da je to dovoljno, ali je više onih koji smatraju da nije potrebno toliko novca.

 – Ako ideš studirati da učiš i daješ godinu za godinom a ne da visiš na kafama, hraniš se po restoranima i ideš u noćne provode onda ti ne treba ni toliko, glasi jedan od komentara.

 – Za hranu ti treba 500 KM, jer ćeš se hraniti kombinovano, nekad kući nekad vani. To što živiš dalje od fakulteta ti je prednost u kiriji, ali ćeš gubiti na hrani. Za kafe i izlaske računaj 200 KM ukoliko ne konzumiraš alkohol i ne posjećuješ kladionice, napisao je drugi komentator.

Cijelu raspravu pogledajte u objavi na Redditu:

Da li je prihod od 1300 KM dovoljan za studentski zivot u Sarajevu?
byu/Mauzer9191 inbih