Sarajevo: Veća zainteresiranost studenata za smještaj u domovima

Najavljuju i bolje uslove u domu, a za sada se ne zna da li će biti poskupljenja.


bjelave

Studentski centar Sarajevo bilježi veću zainteresiranost studenata za domove Bjelave i Nedžarići u odnosu na ranije godine, najavljuju i bolje uvjete, a zasad nemaju informacije o tome da li će biti izmjena cijena smještaja i ishrane u novoj akademskoj godini.

Kako je kazala za Fenu rukovodilac Poslovne jedinice smještaj Studentskog centra Sarajevo Ingrid Kadrić, prema raspoloživim podacima trenutno za studentske domove Nedžarići i Bjelave prijavljena je 1.081 osoba, što je više nego prošle godine kad ih je bilo 939.

– Taj broj će biti svakako veći. Još smo u fazi realizacije dokumenata koje su studenti predali jer su ih neki poslali i putem pošte. Kapaciteti doma Bjelave su popunjeni, a slobodnih mjesta ima u domu u Nedžarićima, naglasila je.

Za uvjete u domovima Kadrić kaže da su mnogo bolji, u odnosu na prethodne godine. Tako je nedavno urađena toplinska izolacija fasade, izvršena zamjena dotrajalih prozora i vrata, ugrađena energetski efikasna rasvjetna tijela i poboljšan je sistem grijanja.

– Ima tu još posla, ali smo zadovoljni. Mnogo bolji su uslovi u odnosu na prošlu godinu, zahvaljujući spomenutoj investiciji i ulaganju, naglasila je.

Kadrić zasad ne može sa sigurnošću govoriti da li će biti promjena u cijeni smještaja i ishrane studenata u domovima, u novoj akademskoj godini.

Kako je kazala, to će biti poznato početkom nove akademske godine. Ako i bude poskupljenja, posebno zbog stalnog rasta cijena životnih namirnica, studenti to neće mnogo osjetiti jer je dosad većina kantona, sufinasijera, pristala na dodatna izdvajanja na ime smještaja i ishrane studenata u domovima Studentskog centra Sarajevo.

Inače, Studentski centar Sarajevo ima potpisane ugovora o subvencioniranju smještaja i ishrane studenata sa svim kantonima u Federaciji BiH, a Kadrić kaže da redovno izmiruju obaveze.

Studentski centar Sarajevo osigurava ishranu za studente u okviru studentskog naselja Bjelave i Studentskog doma Nedžarići, a nude im tri obroka dnevno (doručak, ručak i večera).

Zaduživanje soba za studenata u domovima Bjelave i Nedžarići počinje 15. septembra, a akademska 2023/24. godina 2. oktobra.