Studenti iz Mostara, kojima su predavali i zagrebački profesori, nezadovoljni jer nisu upali na diplomski u Zagrebu

Jesu li studenti iz Mostara iz nekog razloga, kako i sami studenti to vide, ‘zakinuti’ pri upisu na diplomski studij?


arhitektonski fakultet zagreb
Foto: Srednja.hr

Na diplomski studij Arhitekture i urbanizma na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu ove je akademske godine upisano 137 studenata. Od njih je samo troje studenata sa Sveučilišta u Mostaru, iako ih se na upis prijavilo oko 20.

Kako su se za Srednja.hr požalili studenti iz BiH, jedan problem nastao je u portfoliju koji im je ocijenjen negativno na upisu za diplomski, a zagrebački profesori su im na preddiplomskom u Mostaru za iste dali pozitivnu ocjenu. Drugi problem jesu upisne kvote koje su na preddiplomskom velike, a na diplomskom znatno manje. Sa Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu objašnjavaju da su svjesni problema s kvotama, ali da povećanje ne mogu provesti samostalno.

Preddiplomski studiji Arhitekture izvode se u Zagrebu, Splitu, Osijeku i Mostaru s upisnom kvotom oko 230 studenata. Diplomski studiji postoje samo u Zagrebu i Splitu i to s ukupnom upisnom kvotom oko 170 mjesta. Ove je godine na diplomski studij Arhitekture i urbanizma na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu upisano 137 studenata.

Od toga je samo troje studenata sa Sveučilišta u Mostaru, iako ih se na upis prijavilo oko 20. Studenti iz BiH su se požalili kako se osjećaju ‘zakinuto’ za upis jer neki njihovi ponajbolji studenti nisu uspjeli upasti na diplomski u Zagrebu. Kao najveći problem smatraju to što su im portfoliji na upisu na diplomski, koji su bili uvjet, ocijenjeni negativno.

– Uzimajući u obzir da su nam profesori iz Zagreba držali i ocjenjivali sve te kolegije iz kojih su se uzimali projekti za portfolio, zanimljivo je da je većini studenata negativno ocijenjen portfolio. Radi li se o tome da nas oni nisu uspjeli naučiti ili nas jednostavno nisu htjeli primiti na diplomski studij jer je ove godine bila malo veća gužva nego inače. Ovdje se radi o profesorima koji pripadaju ‘kremi’ hrvatske arhitekture, navode studenti iz Mostara.

Kako su dodatno objasnili, portfolio se sastoji od projekata iz projektantskih i urbanističkih kolegija koje su im, kako kažu, predavali te držali vježbe profesori iz Zagreba. Oni su im te portfolije ocijenili pozitivno na preddiplomskom u Mostaru, da bi im na upisu na diplomski studij u Zagrebu isti bili negativno ocijenjeni.

– Negativnim ocjenjivanjem portfolia znači da ti projekti, koji su ocjenjivani neki i odličnim ili vrlo dobrim ocjenama, sad ne zadovoljavaju razinu znanja potrebnog za nastavak studija na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Nas najviše zanima kako naši projekti, vođeni njihovim profesorima, sada ne zadovoljavaju to potrebno znanje. Važno je naglasiti da su nam ti profesori često naglašavali kako nas jednako ocjenjuju kao i studente u Zagrebu, ističu studenti iz Mostara.

Nemoguće je da skoro svi studenti s mahom izvrsnim ocjenama iz projektantskih i urbanističkih kolegija budu odbijeni’
Dodaju kako nisu dobili detaljno objašnjenje zašto su im portfoliji negativno ocijenjeni te da su neki od njih poslali žalbe po tom pitanju. Osim toga, planiraju razgovarati i s dekanicom Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije, Majom Prskalo.

– Zanimljivo je da je na rang listi koja je izašla 27. septembra 2023. uvjete za upis nije zadovoljio ni 10 posto mostarskih, splitski i osječkih studenata, a da su svi studenti koji su završili preddiplomski studij u Zagrebu zadovolji te iste uvjete. Da su portfolije ocijenili pozitivno, onda bi se rang lista upisanih studenata znatno promijenila. Studij ne možemo nastaviti u Mostaru, a logično je da nastavimo u Zagrebu, jer su nam profesori iz projektantskih i urbanističkih kolegija dolazili od tamo, znači svi studenti su zadovoljavali uvjet ocjena, a nemoguće je da skoro svi studenti s mahom izvrsnim ocjenama iz projektantskih i urbanističkih kolegija budu odbijeni, objašnjavaju studenti koji nisu uspjeli upisati diplomski studij u Zagrebu.

Osim portfolia, studenti iz Mostara naglašavaju da je broj upisnih kvota na diplomskim studijima, koji se ne rješava već godinama, zapravo još veći problem. Iako mogu probati upisati neki drugi diplomski studij Arhitekture u Hrvatskoj ili u BiH, pojašnjavaju kako je ‘logično da studenti nastave studij u Hrvatskoj, pogotovo u Zagrebu’.

– Nažalost upisne kvote za diplomski studij nisu povećane ni u Splitu ni u Zagrebu pa zbog toga najviše ispaštaju studenti koji su završili prijediplomski u Mostaru, a i u Osijeku, unatoč svom našem trudu i radu za ostvarivanje želje da jednog dana postanemo arhitekti, poručili su studenti iz BiH.

Oglasili se s Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu

Po ovom pitanju ekipa portala Srednja.hr obratila se i Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu odakle su potvrdili da je samo troje studenata s Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije na Sveučilištu u Mostaru upisano na diplomski studij Arhitekture i urbanizma u Zagrebu.

Upitani su i da li je moguće da su profesori koji predaju u Mostaru imali ulogu u ocjenjivanju portfolia na upisu za diplomski studij, što bi značilo da su isti profesori prvo te portfolije ocijenili pozitivno, a onda na upisu za diplomski negativno. Uz to, otkrili su da postoji još jedan problem koji se tiče portfolia.

– Profesori stalno zaposleni na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu koji sudjeluju u radu Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije Sveučilišta u Mostaru ne sudjeluju u radu Povjerenstva za upis u diplomski studij Arhitekture i urbanizma na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Niti u jednom dijelu postupka nisu imali pristup prijavljenim portfolijima. Također, napominjemo da u nastavnom planu prijediplomskog studija Arhitekture i urbanizma na FGAG na Sveučilištu Mostaru ne postoji kolegij na kojem se pripremaju portfoliji za upis na diplomske studije arhitekture, rekli su za Srednja.hr s Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu.

“Strogo osuđujemo insinuacije o degradaciji studenata iz Mostara”

Dodali su i kako su primili žalbe koje su poslali studenti iz Mostara i da su njihovi portfoliji ponovno pregledani te da je Povjerenstvo za upis u diplomski studij Arhitekture i urbanizma ostalo kod svoje prvotne ocjene – negativne. Na pitanje jesu li studenti iz Mostara iz nekog razloga, kako i sami studenti to vide, ‘zakinuti’ pri upisu na diplomski studij, odgovorili su kako to nije istina.

– Strogo osuđujemo insinuacije o degradaciji studenata iz Mostara. To tim više jer je ‘zagrebački’ Arhitektonski fakultet pomogao kod osnutka prijediplomskog studija Arhitekture i urbanizma na FGAG u Mostaru i od njegovog osnutka ‘zagrebački’ nastavnici pomažu studiju u osnivanju kolegija i izvedbi nastave. Optužba je sasvim neprimjerena prema Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu i nastavnicima bez kojih bi proteklih godina bilo teško zamisliti uredno odvijanje nastave na prijediplomskom studiju Arhitekture i urbanizma u Mostaru, ističu na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu.

Ipak, priznali su kako postoji problem oko premalog broja upisnih kvota, ali navode kako Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu po tom pitanju ne može puno napraviti, odnosno ne može uvesti nikakve promjene samostalno.

– Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu ne može samostalno odobriti povećanje kvote ili osnovati dodatni diplomski studij. Sasvim je jasno da na diplomskim studijima arhitekture u Hrvatskoj nema mjesta za sve studente hrvatskih prijediplomskih studija arhitekture, čak i nakon što se razlika u broju mjesta umanji za eventualni broj studenata koji ne ispunjavaju minimalne kriterije ili ne žele nastaviti studij na diplomskoj razini, poručili su s Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu.