Studentska putovanja: U ovoj zemlji možete povoljno ljetovati

Njezina zapadna granica je Jadransko more, jugozapadna Jonsko more, a na istoku je od susjednih zemalja odvojena planinama


Foto: Envato

Albanija je jedna od najmanjih zemalja na Balkanu, njezina zapadna granica je Jadransko more, jugozapadna Jonsko more, a na istoku je od susjednih zemalja odvojena planinama.

Advertisements

U narednim redovima pozabavit ćemo se ljetovanjem u Albaniji.

Saranda

Saranda je jedno od najpoznatijih odredišta “albanske rivijere”.

Mali lučki grad smješten između planine i Jonskog mora, okružen pješčanim plažama, omiljeni je cilj jednodnevnih izleta turista s obližnjeg grčkog otoka Krfa, koji je od Sarande udaljen samo 10 kilometara, piše Radio Sarajevo.

Ovaj dio zemaljske kugle ima više od 300 sunčanih dana u godini.

Iz Bosne i Hercegovine do Sarande trebat će vam 11 sati vožnje. Valuta koju ćete koristiti u danima odmora zove se Lek (albanski:Leku). Konverter kaže da 1 KM iznosi 60 albanskih leka.

Foto: Envato

Četveročlana porodica može se smjestiti u apartman koji košta 50 eura, i to ne na magistrali, nego u blizini mora.

Advertisements

Duž Sarande ima više plaža na kojima možete provoditi vrijeme, ukoliko se odlučite ostati cijeli dan na jednoj od njih, ležaljku sa suncobranom platit ćete 1500 leka. Izbor plaža je zaista bogat i sigurni smo da ćete pronaći neku za sebe, od pješčanih i šljunkovitih za djecu do stjenovitih za one malo starije.

Albanski ugostitelji poznati su po svojoj ljubaznosti i pristupačnim cijenama, cijena kafe kreće se od 60 do 100 leka, cijena sladoleda također. Sokovi koštaju oko 150 leka, a cijena hrane slična je onoj u Bosni i Hercegovini. Na jednodnevni izlet do gore spomenutog grčkog otoka Krfa možete otići trajektom ili brodom za 30 eura, to je cijena povratne karte.

Ksamil

Oko 15 minuta od Sarande nalazi se Ksamil, specifičan po kristalno čistoj vodi i tirkiznoj boji mora.

Foto: Envato

Ovo je malo mjesto sa svega 3 hiljade stanovnika, sve možete obaviti pješice. Neke od najljepših plaža u Albaniji nalaze se upravo u Ksamilu.

Svjetski poznati medij The Guardian je 2013. godine uvrstio Ksamil u 20 najboljih europskih plaža za odmor.

Izlasci do ranih jutarnjih sati nisu karakteristični za Ksamil, ako tražite porodični mir i odmor, na pravom ste putu, za sve ostalo tu je Saranda.