Studentica varala na ispitu na još neviđen način: Koristila nevidljivu tintu

Varalicu su ipak primijetili i profesor, ali i kolega student.


Studentica prava uhvaćena je tokom pokušaja varanja na ispitu. Iako je ispit organiziran po principu “otvorene knjige” pa je studentica smjela imati literaturu kraj sebe, u knjizi je nevidljivom tintom ispisala 24 stranice bilješki koje je koristila kao šalabahter, prenosi MojFaks.

Da bi ih pročitala, poslužila se “crnim” svjetlom (UV svjetlo) hemijske koju je ponijela na provjeru znanja.

Varalicu su ipak primijetili i profesor, ali i kolega student.

O ovom incidentu izvijestili su u svom godišnjem izvješću iz Britanskog ureda nezavisnih sudaca (OIA), koji se bavi slučajevima u kojima studenti smatraju da su im kolege ili ipak fakulteti nanijeli štetu i obespravili ih.

Studentica je uložila prigovor na temelju negativne ocjene nakon što su je primijetili na ispitu, ali OIA je ipak presudio protiv nje.

Slučaj “e-mail fobije”

Još jedan slučaj s kojim se ovo tijelo susrelo 2016. godine uključuje studenta koji se požalio da do svoje diplome na Medicinskome fakultetu nije uspio doći jer pati od “e-mail fobije” iako nije priložio nikakvu dodatnu medicinsku dokumentaciju kojom bi to i dokazao.

Izvještaju poput ovog bacaju svjetlo na sve snažniju bitku koju na univerzitetima vode kako bi prevenirali i zaustavili studente koji varaju tokom ispita, što su dodatno olakšali pametni telefoni i satovi, kao i nevidljiva tinta koju je moguće nabaviti za 2-3 eura.

Poplava varanja i kad su radovi u pitanju

Ipak, najveća prijetnja univerzitetima širom Ujedinjenog Kraljevstva i dalje je “varanje po ugovoru” koje podrazumijeva da studenti angažiraju i plate nekome drugome da polažu ispite umjesto njih, kad god je to moguće ili pak da im druge osobe pišu završne i seminarske radove.

Ova praksa proširila se i u zemljama Balkana pa je moguće, kako putem upita u Facebook grupama pronaći više privatnih osoba ili čak obrta koji se ovime bave.