Studentica spavala 15 sati dnevno: “Mislila sam da je uzrok vegetarijanska prehrana”

Tokom liječenja, koje je uključilo transplantaciju koštane srži i matičnih stanica koje je donirala njena majka, Jess je privremeno morala napustiti studij jer nije smjela viđati nikoga osim majke.


tired student sleeping on desk
Foto: Envato

Kad je Jessica Mellor, tada 19-godišnja studentica sa Univerziteta u Leedsu, počela osjećati jako iscrpljeno uz vrtoglavice, za ovaj je problem okrivila vegetarijansku prehranu. Uskoro je morala spavati i do 15 sati dnevno, ali pretpostavljala da je uzrok svega manjak željeza u krvi, prenosi mojfax.dnevnik.hr.

Studentica zrakoplovnog inženjerstva bila je šokirana, kad se saznala da su neobični simptomi posljedica tumora. Za sebe kaže da nikada nije bila “umoran” i bezvoljan tip osobe.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

-Svake sam noći spavala po 12 sati, probudila bih se na dva sata i onda bih opet drijemala tri sata, prisjetila se.

S obzirom da je bila vegetarijanka, pretpostavila je da joj nedostaje vitamina B12 ili željeza. Nije ni pomišljala da se radi o nečemu mnogo ozbiljnijem.

Kad je otišla liječniku provjeriti krvnu sliku, nakon rezultata su je hitno kontaktirali kako bi je obavijestili da joj je broj leukocita deset puta viši no što bi trebao biti.

-Rekli su mi da imam kroničnu mijeloičnu leukemiju te da je u najagresivnijoj fazi, govori za Metro.

Nakon šokantne dijagnoze, Jessici su doktori rekli da će u bolnici provesti pet mjeseci tokom kojih će primiti dvije ture hemoterapije. Sve ovo bilo je previše za nju.

-Osjećala sam se frustrirano jer sam morala pauzirati godinu na fakultetu, jer sam bila zatvorena u toj bolničkoj sobi i jer sam toliko toga propustila, kazala je.

Tokom liječenja, koje je uključilo transplantaciju koštane srži i matičnih stanica koje je donirala njena majka, Jess je privremeno morala napustiti studij jer nije smjela viđati nikoga osim majke, a i ona ju je smjela posjećivati samo na sat vremena dnevno. Transplantacija je bila uspješna te je danas Jess, 20-godišnjakinja, u remisiji i ponovo na fakultetu.

Međutim, i dalje prima oralnu kemoterapiju i mora stanovati sama, jer je njen nizak imunitet prijetnja njenom zdravlju.

I dalje se moram štititi jer bi me bilo koji virus mogao ubiti – nisam imala bijelih krvnih stanica koje bi me štitile, govori.

-Sad sam ponovo na fakultetu, ali stanujem sama, što baš nije tipično za studente, a i moram brinuti o COVID brojkama ako želim izaći. Sve je to poprilično samotno, još uvijek je tužna studentica.

Osim ovoga, kaže da joj je samopouzdanje stradalo i zato jer je tokom kemoterapije izgubila obrve i trepavice.

Uprkos tome, veseli se idućoj akademskoj godini kada će napokon moći ponovo stanovati s prijateljima.

-Iskustvo je promijenilo moj život i više nisam sigurna da i dalje želim ići putem koji moj studij podrazumijeva, priznaje. –Trenutno volontiram u studentskoj mreži ‘Marrow’ koja ohrabruje i potiče druge studente da doniraju matične stanice, dodaje za kraj.