Studentica se požalila: Studira medicinu, a svi je kritikuju zbog jedne stvari

Studentica medicine požalila se na ogroman problem.


Foto: Envato
Foto: Envato

Često se susrećemo s izjavom kako je vrijeme studiranja najljepši period u životu. Sve više se studenta u posljednje vrijeme žali kako im je upravo studiranje uništilo i psihičko i fizičko zdravlje.

Osim što su sve usamljeniji, pritisak koji osjećaju da im upravo ovaj dio života „mora biti najbolji“ postaje prevelik, pa studenti obolijevanju i psihički i fizički jer ne mogu izdržati pritisak.

I kao da nije dovoljno pritiska od samog studiranja vrlo često postoji i pritisak okoline: roditelja, rodbine, prijatelja…

Jedna se studentica upravo na ovaj problem požalila na popularnoj stranici Ispovesti.

 – Studentica sam medicine. Sva moja okolina, osim roditelja, vrši pritisak na mene da uz fakultet radim negdje, imam osjećaj da me smatraju lijenom. Jedna prijateljica mi je rekla da će mi pronaći posao da i ja konačno nešto radim, i takve slične situacije mi se konstantno događaju kad se osjećam jadno i lijeno, a ja jednostavno nemam uvijek vremena za posao.

U komentarima se otvorila rasprava.

Mnogo je onih koji u komentarima podržavaju ovu studenticu.

 – Čim se dobije posao popusti se sa učenjem. Medicina je jako jako zahtjevna , zato ti samo uči ostale pusti… Kuliraj…

 – Stvarno ne znam kakav je ovo postao trend da studiraš i radiš. Razumijem osobe koje moraju, ali koga god roditelji mogu da financiraju, nema potrebe. Neki rade da imaju za džeparac ili nešto tako, ali opet mislim da ako studiraš, to treba da ti bude preokupacija. Imat ćeš vremena za rad, 40 godina. Ako ne trebaš raditi, posveti se studiju, a ostali nek se gone.

Sa druge strane tu su i oni koji opravdavaju rad za vrijeme studija uz dobru organizaciju vremena.

 – Ne vidim problem ukoliko je dobra organizacija vremena. Smatram da je odlično ukoliko imate bilo kakvo iskustvo u radu i osjećaj za svoj novac. Uostalom niko vam ne garantuje posao poslije fakulteta, tako da radite za sebe makar ako vam obaveze dozvoljavaju malo da pređete granice.