Studentica psihologije primila čak šest doza vakcine: Nekoliko sati kasnije, osjetila je prve nuspojava

U talijanskome gradu Massa Carrara, 23-godišnja studentica psihologije slučajno je primila šesterostruku dozu cjepiva protiv koronavirusa.


Woman Getting a Corona Virus Vaccine Trial
Ilustracija: Envato

Odmah nakon uviđanja greške, doktori su joj rekli šta se dogodilo. Zadržali su je na promatranju tokom sljedeća 24 sata nakon čega je puštena iz bolnice, prenosi mojfaks.dnevnik.hr.

Virginia je odmah shvatila da nešto nije u redu, a kako kaže, smatra da ovo nije prihvatljivo ni za jednu bolnicu. – Imam užasnu glavobolju i, da budem iskrena, jako sam se uplašila. Ali, živa sam, rekla je za talijanski Corriere.

Primila čak šest doza

Virginia ima diplomu iz kliničke psihologije, a trenutno završava magisterij na Univerzitetu u Pisi. Iako je bila šokirana kad su joj prošle nedjelje rekli da je zabunom primila čak šest doza Pfizerova cjepiva, pokušava ne dramatizirati niti brinuti. Kako kaže, zasad ne planira tužiti bolnicu, a s njom se slaže i majka pravnica. – Takve se stvari događaju, nije bilo zlobe u tom postupku. Mogla sam shvatiti samo iz pogleda sestre koja me cijepila, kazala je.

U 10 sati ujutro zaputila se u bolnicu Noa u Massa Carrari da bi primila svoju dozu anticovid cjepiva. Ovo je preduvjet da odradi staž u sklopu studija. Doktor je zapisao sve bitno što se njene anamneze tiče, a onda je došla sestra s injekcijom. Nije primijetila ništa neobično. – Bojim se igle pa nikad ne gledam kad mi neko daje injekciju. No, čim sam primila dozu, osjetila sam da nešto nije u redu, kaže.

Sestra se uplašila i bila je jako uznemirena. Otišla je doktoru. Nakon toga su je zamolili da malo pričeka vani. – Nakon toga su mi sve objasniti i rekli mi da će me primiti u bolnicu na promatranje u trajanju od 24 sata, govori. – Mislila sam da sanjam. Prestrašila sam se, posebno jer su mi rekli istinu i nisu htjeli ništa zatajiti. Kasnije su mi rekli da sam jako problijedila, prisjetila se.

Nuspojave su bile blage

U bolnici su joj omogućili i razgovor s psihologom koji joj je pomogao, cijelo je vrijeme bila pod nadzorom, a tvrdi da je dobila i paracetamol. – Nekoliko sati kasnije, javile su se nuspojave, ali ništa ozbiljno. Samo glavobolja, osjećaj umora i blaga drhtavica, govori.

Tvrdi da se sada osjeća dobro. Osim osjećaja iscrpljenosti i jake boli u ruci na mjestu gdje je primila cjepivo, sve je u redu. Također je još malo preplašena. – Niko ne zna koje su moguće posljedice, ne postoje studije o tome. Ne namjeravam tužiti bolnicu zasad, no u slučaju komplikacija u budućnosti, mogla bih razmišljati u tom smjeru. Ovo se ne odnosi na sestru niti bilo koga ko je pogriješio nego smatram da bi bolnica kao institucija trebala preuzeti odgovornost, kaže.

Ne zna se kako će organizam reagovati

Doktori su joj rekli da ne znaju šta očekivati. Neki smatraju da bi se umjesto super-produkcije antitijela moglo dogoditi baš suprotno – da se uopće ne proizvedu što bi značilo da bi se ponovo morala cijepiti. – Čini se da vrlo visoka doza cjepiva može poništiti sve svoje benefite za ljudski organizam, govori.

Na pitanje planira li se ponovo cijepiti ako se ovo pokaže istinitim, kaže da vjeruje u cijepljenje i da bi svakako ponovo otišla po svoju dozu. – Ali, ovaj put, molim vas, samo jednu, dodaje za kraj.