Studentica Martina pokrenula biznis: Izrađuje upečatljive kaktuse i mnoštvo drugih zanimljivih stvari

Osim kaktusa, u svom asortimanu nudi široki spektar proizvoda, a kako u šali kaže, ni sama više ne zna što sve izrađuje.


martina lucin
Foto: Instagram

Da umjetnost i održivost uistinu idu ruku pod ruku, potvrđuje i mlada umjetnica Martina Lučin iz Trogira koja oduševljava sve svojim radovima. Najupečatljiviji radovi u ponudi svakako su kaktusi nastali u kreativnoj radionici ove diplomirane kiparice i koji će preživjeti čak i onima kojima briga o zelenim ljubimcima nije jača strana.

Ovi ručno izrađeni kaktusi od tkanine Martine Lučin divno pristaju uz svaki dom, a još su i ekološki. Pravi su hit i to ne samo zato što šarmiraju svojom estetikom, već i zato što ih je iznimno lako održavati. Osim kaktusa, ova Dalmatinka u svom asortimanu nudi široki spektar proizvoda, a kako u šali kaže, ni sama više ne zna što sve izrađuje.

Ovo je samo jedan u nizu njezinih proizvoda kojima ćete poželjeti ukrasiti svoj dom jer Marta, kako je od milja zovu prijatelji i porodica, kao svaka prava umjetnica ima toliko ideja da gotovo da ne postoji medij pomoću kojeg se nije izrazila.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Sewing/ Illustrations/ Cactus🌎 (@marta_lucin)

Prije mjesec dana postala je i majka, a u razgovoru za Novi list rekla je zašto joj je “upcycling” važan u umjetnosti, prisjetila se svojih kreativnih početaka, otkrila nove projekte na kojima radi i još puno toga.

Intervju ove kreativne djevojke sa ekipom portala Novi list prenosimo vam u cjelosti.

Kada i kako je započela Vaša priča s izradom kaktusa od tkanine? I zašto baš kaktusi?

– Ideja za izradu kaktusa je došla skroz spontano. Kako sam već neko dulje vrijeme šivala ruksake, tote bags i pernice nakupilo mi se dosta ostataka tkanine koju nisam htjela baciti iako nisam imala pojma što bih s njom. Dugo sam razmišljala kako iskoristiti te komadiće tkanine i uz puno pokušaja i pogrešaka došla sam do rješenja. Od ostataka tkanine su izrasli prvi mali kaktusi koji su posađeni u konzerve ili lončiće. S vremenom su kaktusi počeli dobivati i druge oblike, ali su i počeli rasti u visinu tako da su neki visoki koliko i ja, takvi su mi najdraži. Posebno sam ponosna na to što su child i pet friendly. Lijepa su dekoracija, ne bodu i nisu ni najmanje zahtjevni za održavanje. Veliki sam ljubitelj kaktusa i sukulenata, tako da me ne iznenađuje zašto su baš kaktusi izrasli iz tih starih lončića i konzervi.

Što Vas sve inspirira u kreativnom procesu, odnosno kako izgleda vaš proces stvaralaštva, od samog početka do realizacije ideje i koje vas teme najviše nadahnjuju?

– Nadahnuće i inspiracija su mi dječje radosti, mačke, Trogir, biljke, Danijel Dragojević, putovanja, vintage interijeri, jazz, oblaci, kiša, odbačeni predmeti, antikviteti, hrana, tiramole… Moj radni dan izgleda tako što uglavnom počnem raditi odmah nakon doručka. Radim nekoliko sati do pauze za ručak, nakon ručka nastavljam raditi dok ne idem spavati. S obzirom da obožavam ovo što radim dan mi je uvijek prekratak, kad idem spavati jedva čekam kad ću se probuditi pa da nastavim tamo gdje sam stala. Valjda zato na svoj posao ne gledam kao na posao, nego kao na dio života i veliku strast.

Osim dekorativnih kaktusa, izrađujete i puno drugih rukotvorina. Možete li nam reći što sve možemo pronaći i kupiti kod vas?

– Kad me pitaju što sve nudim u asortimanu i što sve izrađujem, malo se zamislim i počnem brojati na prste – slike, ilustracije, kolaži, lončići, nakit, ruksaci, torbe, pernice, kaktusi, konzerve, markeri za knjige, magneti…. i shvatim da imam malo prstiju. Vrlo sam radoznala i volim istraživati, tako da je to razlog ovako širokog spektra radova. Mislim da bi mi bilo strašno dosadno da moram samo crtati ili samo šivati.

Budući da ste iz Trogira gdje i živite, imate li tamo svoju trgovinu? Gdje se sve mogu kupiti Vaši proizvodi, fizički i online?

– Moji radovi se mogu kupiti u Trogiru gdje preko ljeta imam štand kod sjevernih vrata od grada. Također se mogu naručiti online putem društvenih mreža, na Facebooku i Instagramu.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Sewing/ Illustrations/ Cactus🌎 (@marta_lucin)

Jeste li oduvijek znali da se želite baviti umjetnošću? Jeste li bili kreativni u djetinjstvu i ako da, koji su Vam bili prvi radovi?

– Mislim da nisam oduvijek znala da se želim baviti umjetnošću, ali kao djetetu mi je bilo bitno da imam puno šarenih bojica i flomastera, papira i bilježnica, no moje smislenije kreativno izražavanje počelo je tek u šestom razredu osnovne škole. Tada me privukla ilustracija i ta ljubav traje i danas. Već u sedmom razredu nisam više imala dileme kojim smjerom želim ići. Tako da upisujem Školu likovnih umjetnosti u Splitu i to smjer slikarski dizajner. Za vrijeme prvih dana srednje škole samo sam si potvrdila da je to mjesto i struka kojoj pripadam.

Kroz svoj rad neprestano ističete važnost brige za okoliš i ‘upcyclinga’, što postaje sve bitnija tema u današnjem svijetu. Smatrate li da promjene na mikro razini mogu imati dugoročan utjecaj na planet?

– Upcycling mi je jako važan. Trudim se kroz svoj rad osvijestiti ljude koliko je bitno čuvati našu planetu jer smatram da promjene na mikro razini mogu imati dugoročan utjecaj na naš planet.

Koje sve materijale koristite u izradi?

– Ne ograničavam se materijalima, tako da u svom radu koristim odbačene predmete, stare novine, žicu, tkaninu pa sve do klasičnih umjetničkih materijala.

U prijašnjim ste intervjuima rekli da ste prije šivali ruksake i od ostataka tkanine radili pernice. Radite li ih i danas te biste li voljeli u budućnosti proširiti poslovanje i na izradu modnih dodataka, poput torbi?

– Pernice i ruksake još uvijek vrlo rado šivam, a što se tiče proširivanja poslovanja na izradu modnih dodataka ili nečeg sličnog, tako nešto imam u planu već neko vrijeme i to ću, nadam se, uspjeti realizirati u budućnosti.

Je li danas izazovno imati vlastiti obrt i jeste li vi osobno zadovoljni poslovanjem? Što biste rekli da vam je zadavalo najviše problema?

– Kao samozaposlena nemam fiksno radno vrijeme i to mi skroz odgovara. Karakterno se mogu opisati kao introvertna osoba kojoj je bitna organizacija, red i rad, ali mi je sloboda na vrhu ljestvice, tako da je freelancing, ta kombinacija slobode i discipline, za mene win-win kombinacija. Nemam ni praznike, ni neradne vikende, a opet imam slobodu uzeti pauzu usred radnog tjedna ako želim, mogu raditi danima u kontinuitetu od 8 do 23 a mogu raditi i od 7 do 13. Možda nekome zvuči nedorečeno i neorganizirano, ali u mojoj glavi i u mom danu sve je to posloženo u jedan savršeni red. Nedostatak takvog posla je možda što zarada nije fiksna, nego varira iz mjeseca u mjesec.

Diplomirali ste 2018. na Katedri kiparstva na Akademiji primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci. Kakve uspomene imate na studentsko razdoblje i biste li, da možete, nešto promijenili?

– Iz svojih studentskih dana imam najbolja sjećanja. Ne vjerujem da bih puno toga promijenila. Upoznala sam divne ljude, puno sam naučila, a i Rijeka ima posebno mjesto u mome srcu.