Studentica Marija Mila Milas i prijatelji oduševili Mostarce

Marija Mila Milas je studentica Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu.


Foto: Bljesak.info
Foto: Bljesak.info

U okviru kulturne manifestacije “Mostarsko ljeto 2021”  u Centru za kulturu Mostar upriličen koncert klasične muzike “Marija Mila Milas i prijatelji”.

Solistkinja na flauti Marija Milas uz pratnju Roka Škobića-gitara i Ante Milića-priredili su večer klasične muzike s vrlo zanimljivim repertoarom: Bach, Marais, Prebanda i drugi.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Marija Mila Milas je studentica Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu, smjer za flautu u klasi prof. mr. Sakiba Lačevića Završila je Gimnaziju Mostar i Srednju Muzičku školu I. i II. stepena u Mostaru u klasi prof. Sabrine Smake, gdje je bila i učenik generacije.

Od trećeg razreda osnovne škole redovno je sudjelovala na mnogim takmičenjima u Bosni i Hercegovini. Svirala je na obilježavanju mnogih javnih događaja u Mostaru (slikarske izložbe, promocije književnih dijela), a dobitnica je priznanja Kantonalnog Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i sporta za ostvarene izuzetne rezultate.

 – Mnogo mi znači pružena prilika da sudjelujem na tradicionalnoj kulturnoj manifestaciji “Mostarsko ljeto”. Sretna sam što sam u prilici da sa svojim kolegama s kojima sam pohađala Muzičku školu, priredim koncert u rodnom gradu, rekla je ova darovita Mostarka, piše Bljesak.info.

Dvadesetogodišnji Roko Škobić, pratnja na gitari, je također završio Osnovnu i Srednju muzičku školu teoretski i instrumentalni smjer (gitara) u Muzičkoj školi I. i II. stupnja u Mostaru. Srednjoškolsko instrumentalno obrazovanje završio u klasi profesora Đanija Šehua.

U svom dosadašnjem školovanju imao je priliku sudjelovati na raznim takmičenjima, ali ovaj koncert, kako je istaknuo, doživio je s posebnim emocijama.

Devetnaestogodišnji Ante Milić, pratnja na harmonici, također je završio osnovnu i srednju muzičku školu – instrumentalni smjer harmonika u Muzičkoj školi I. i II. stepena u Mostaru, u klasi profesora Aleksandra Stojanovića.

 – Presretan sam što me Marija pozvala kao gosta na svom koncertu i drago mi je da smo Mostarcima imali priliku uljepšati ovu vrelu noć, dodao je Milić.

“Mostarsko ljeto 2021” se nastavlja u nedjelju u 20 sati, kada će u spomen kući Džemala Bijedića biti upriličena promocija knjige “Priče iz Hercegovine” Senadina Volodera.