Studentica iz Srbije prva u historiji fakulteta dobila punu stipendiju na Institut d'études politiques de Paris

Teodora je jedina studentica s područja Evrope koja je dobila punu stipendiju za studiranje na ovoj visokoobrazovnoj instituciji od njenog osnivanja 1872. godine.


Teodora Stojilkovic

Teodora Stojilković je skromna djevojka iz malenog mjesta u Srbiji koja studira Međunarodne odnose sa specijalizacijom u transatlantskim odnosima na francuskom Institut d'études politiques de Paris (SciencesPo) u Parizu.

Dolazim iz Bujanovca i živim sa samohranom, nezaposlenom majkom. Mislila sam da ni po čemu nisam posebna i da ja sigurno neću dobiti stipendiju da se otisnem u svijet i studiram na prestižnom univerzitetu. Nisam imala sredstava da postignem cilj, ali sam imala želju da vidim, da čujem, da naučim i da mijenjam sebe i svijet oko sebe, govori Teodora za blic.rs.

Primili ju na fakulet, a mama ništa nije znala

Želju da upiše fakultet u Francuskoj nikome nije otkrila. Bojala se da od svega neće biti ništa, piše mojfaks.dnevnik.hr.

Bojala sam se neuspjeha, ali me više plašilo da ostanem i ne učinim ništa. Zbog toga sam se obratila Mariji Ratković, u tom trenutku pomoćnici gradonačelnika Šapca, zaduženoj za pitanja mladih da me uputi na neku udrugu koja podržava snove mladih. Moja priča ju je dirnula i odlučila je da finansira prijavu na fakultet, kaže Teodora.

Bio je to odlučujući trenutak u kojemu Teodora shvatila da promjene kreću od nas samih. Nekoliko sedmica kasnije dobila je mail kojim su je obavijestili da je primljena na željeni fakultet. Međutim, njena majka ništa nije znala.

Jedina u porodici koja je upisala na fakultet

Bojala sam se mamine reakcije, šta ako kaže: ‘Kakva Francuska, daleko je’. Bojala sam se i da je ostavim samu. Ipak, nisam smjela odustati nadomak cilja. Priopćila sam joj vijest polako, bojažljivo. Njena reakcija me je iznenadila. Počela je plakati i kroz suze rekla: ‘Ja ću napraviti sve samo da ti upišeš fakultet’, prisjeća se Teodora.

Dodaje da je jedina u porodici koja je upisala fakultet i otisnula se u daleku zemlju. Nakon upisa, saznala je da je dobila stipendiju koja je pokrivala samo troškove studija, ne i puta i života u stranoj zemlji. Tada se odlučila obratiti za pomoć udrugama koje podržavaju mlade.

Teodora Stojilkovic 2

Kako odgovor nije dobila, gotovo je izgubila nadu. U tom momentu je stigao još jedan mail od fakulteta u kojemu ju obavještavaju da su odlučili snositi cjelokupne troškove školovanja i da se to dogodilo po prvi put u historiji fakulteta.

Razlog nikada nisam saznala, samo mi je direktor kampusa kasnije rekao da nijedan student iz Evrope nikada nije dobio punu stipendiju i da su dosad to mogla dobiti jedino djeca iz Afrike koja su se uzdigla iz nevjerojatnih uvjeta života. Tu se krije i moja priča, jer znate ovo nije samo priča o djevojci iz malene Srbije koja je uspjela, ovo je priča o borbi jednog i sve djece svijeta, borba jedne i svih žena da se školuju i obrazuju, da nešto promijene, ovo je borba svih, kaže Teodora.

Podržale su je i brojne sportašice

Međutim, samo par dana nakon obavještenja sa fakulteta o punoj stipendiji kontaktirali su je iz udruženja “1%” i obavijestili je da joj košarkašica Sonja Vasić želi pomoći. Nakon toga javile su se i druge sportašice: Zorana Arunović, reprezentativka u streljaštvu, tenisačica Aleksandra Krunić i druge.

Meni kao bivšoj košarkašici to je bilo jako dirljivo. One su čule moju priču i odlučile mi pomoći. Postoji izreka da iza uspješne žene stoji čitavo selo žena. To je moja priča. A od žena je sve i počelo, te je red da se sa njima i nastavi, navodi Teodora.

Teodora je prvi semestar završila uspješno. Trenutno je u Srbiji jer su kampusi zatvoreni, ali se uskoro vraća u Francusku gdje će nastaviti školovanje. Kaže da su je kolege lijepo prihvatili i da se dive njenoj želji da nešto promijeni.