VIRAL donosi tri hackatona u Banjoj Luci, Mostaru i Nikšiću

Primijeniti znanje stečeno kroz fakultetsko obrazovanje, riješiti stvarne probleme s kojima se susreću poduzeća iz poljoprivrednog sektora u Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori te se pritom dobro zabaviti sa svojima kolegama – sve će to imati priliku učiniti sudionici hackathona koji će biti organizirani u Banjoj Luci, Mostaru i Nikšiću u drugoj polovici maja.


Concept photo of a female medical student

Hackathoni, organizirani kroz projekt VIRAL sufinanciran sredstvima Europske unije kroz Erasmus + program, bit će fokusirani na primjenu informacijskih tehnologija u poljoprivredi kroz razvoj softverskih i/ili hardverskih rješenja za izazove s kojima se suočavaju poljoprivredna poduzeća u svakodnevnom poslovanju. Kroz 48 sati, timovi sastavljeni od studenata fakulteta uključenih u implementaciju projekta radit će u prostorijama Inovacionog centra Banja Luka, INTERA Tehnološkog Parka i Inovaciono preduzetničkog centra Tehnopolis na razvoju ovih rješenja uz pomoć mentora iz različitih područja, a kroz program će imati priliku čuti i različite govornike te naučiti nešto više o prezentacijskim vještinama.

Timovi će svoja rješenja prezentirati pred stručnom komisijom koja će izabrati one najbolje te ih nagraditi vrijednim nagradama.

viral vizual hakaton 960x640px 01

Iza sebe imamo nekoliko natjecanja, a neka od njih su bila iznimno uspješna jer smo odnijeli pobjedu i stvorili temelj za daljnji razvoj naših ideja. Kao najveći benefit vidimo stečeno iskustvo, unaprjeđene vještine, ali i potpuno novi pogled na mogućnost ostvarivanja vlastitih poduzetničkih potencijala. Upravo zbog toga mislimo da su studentska natjecanja, pogotovo hackathoni važan alat u razvoju karijera svakog mladog čovjeka i takve prilike svi studenti trebaju iskoristiti, riječi su kojima je Ajdin Heldovac, sudionik nekoliko hackathona koje je organizirao INTERA Tehnološki Park, opisao svoje iskustvo.

One su ujedno i najbolja pozivnica svim studentima da prate stranice projekta VIRAL i svih projektnih partnera kako bi bili u toku sa svim novostima i otvaranjem prijava.

Voditelj projekta VIRAL je Univerzitet u Banjoj Luci, a projekt provode Univerzitet Džemal Bijedić Mostar, Sveučilište u Mostaru, Univerzitet u Tuzli/Elektrotehnički fakultet, Univerzitet Bijeljina, Univerzitet Donja Gorica, Univerzitet Waigeningen, Univerzitet Maribor, Univerzitet Bukurešt, Agro-voće, Jaffa-komerc, Plantaže 13. jul, Western Balkans Institute, Inovacioni centar Banja Luka, Inovaciono preduzetnički centar Tehnopolis, INTERA Tehnološki Park i Crnogorska Asocijacija za nove tehnologije MANT.

Više informacija pronađite na linku.