Studentica dentalne medicine održala predavanje o važnosti higijene zuba

Predavanje je održala studentica Monika Šunjić, koja je djeci pokazala kako se pravilno peru zubi.


69da67a6c22220d62956
Foto: Večernji List BiH

U povodu Svjetskog dana oralnog zdravlja koji se obilježava 20. marta svake godine mostarski vrtići, zahvaljujući studentima studija dentalne medicine na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru, postali su male dentalne učionice.

Studenti su posjetili svih 6 jedinica Gradskih vrtića. U jednoj od skupina u jedinici Radobolja predavanje je održala studentica Monika Šunjić, koja je djeci pokazala kako se pravilno peru zubi te razgovarala s njima o predstavi “Karius i Baktus” koju su ranije gledali, piše Večernji list BiH.

Uspjeh ne izostaje Monika je djeci govorila o zdravim bijelim zubima i bakterijama koje nestaju nakon što se zubi operu četkicom i pastom. Na duhovit, ali vrlo poučan način istaknula je kako je jako važno pravilno prati zube. Na kraju su sva djeca željela nešto pitati pa su tako sve ruke bile u zraku dok su nestrpljivo čekali da ih Monika prozove. Naučili su koja je hrana dobra, a koja loša za njihove zube te obećali da će redovito prati svoje zubiće i posjećivati stomatologa.

Sva djeca su na dar dobila Curaprox četkice za zube i “Diplomu za zdravi osmjeh”. Sara Petrović, studentica VI. godine dentalne medicine, kazala je da su u povodu Svjetskog dana oralnog zdravlja odlučili posjetiti svih 6 gradskih vrtića i uz pomoć sponzora, koji je ove godine Curaprox, podijeliti djeci četkice i naučiti ih kako pravilno četkati zube, održavati oralnu higijenu, potom koja je zdrava hrana, a koja loša, što ne bi trebali jesti te na koji način održati svoje zubiće zdravim.

– Naša sekcija osnovana je 2020. i od tada nastojimo raznim akcijama upućivati na važnost oralnog zdravlja. Prošle godine smo pokrenuli akciju dolaska u vrtiće i planiramo je nastaviti i dalje. Za sada smo samo u vrtićima, ali planiramo nastaviti s akcijom te ići u osnovne i srednje škole i educirati djecu o važnosti oralne higijene. Djeca su oduševljena predavanjima, izuzetno znatiželjna i suradljiva tako da uspjeh svakako ne izostaje, kazala je Petrović te istaknula kako je njihova inicijativa s oduševljenjem prihvaćena u upravi vrtića.

Saradnja koja traje Danijela Kegelj, ravnateljica Gradskih vrtića Mostar, navodi da ovakve akcije jako puno znače djeci te da se nakon edukacija vidi napredak.

– Ovo je jedna priča koja traje godinama. Prije nego što je oformljen Stomatološki fakultet SUM-a liječnici iz Doma zdravlja Mostar obilazili su našu djecu, imali preventivne preglede i na poseban način obilježavali ovaj dan. Kad se oformio Stomatološki fakultet, oni su to preuzeli. Ovakve akcije znače puno i nakon svakog posjeta i edukacije vidljivo je bolje stanje. Djeci nestaje strah od stomatologa i imamo dobre povratne informacije. Svi preventivni programi jako puno znače za djecu predškolskog uzrasta, kazala je Kegelj.