Studentica arhitekture ruši predrasude: Ujutro ide na fakultet, a popodne vozi kamion

Nesvakidašnja studentica Jovana uz fakultet, bavi se i vožnjom kamiona i bagera.


studentica jovana
Foto: Instagram

Jovana je 21-godišnja djevojka iz Beograda koja uspješno studira arhitekturu, dizajnira interijere i vozi kamione u porodičnoj firmi. Ne iz obaveze, već iz ljubavi.

Kako kaže Jovana Mitrović, njen otac vlasnik je firme za niskogradnju. U posao vozačice kamiona i bagera ušla jer je to gledala od malena i jer je to oduvijek željela probati.

Već pola godine je i profesionalna vozačica kamiona, sa svim potrebnim dozvolama, piše portal Žena.

Prijatelji joj se često žele pridružiti u vožnjama kamiona

 – Vozim ture po Beogradu, vozim do Valjeva, Požarevca, Novog Sada… Nekad krenem sama, nekad imam društvo. Imam mali krug ljudi s kojima se družim, ali me svi podržavaju i ponose se što imaju tako ‘ludu’ prijateljicu. Često me i pitaju da odvezu sa mnom neku turu, da se provozaju, svi su kul s tim, govori Jovana.

Ipak, to je samo jedna od njenih dnevnih obaveza i preokupacija. Ona je također i uspješna studentica treće godine Arhitektonskog fakulteta u Beogradu, a jedan od njenih hobija, koji polako prerasta u ozbiljniju poslovnu priču, je i dizajniranje interijera stanova i kuća. Dugi niz godina bavila se i karateom, za koji sad ima sve manje vremena.

Zbog toga se dogodi da ponekad ima i manje od dva sata dnevno na raspolaganju za spavanje.

Ima velike planove: nakon studija i na doktorat, a kad arhitektura postanje njeno primarno zanimanje, ipak bi pokušala ovaj posao spojiti sa porodičnim biznisom.

 – Kada završim fakultet želja mi je baviti se arhitekturom, želim proširiti tatinu firmu, da to bude neki arhitektonski ured ili studio, otkriva ova talentirana djevojka.

Ne radi jedino nedjeljom

Kako dalje pojašnjava, radni dani prepuni su joj obaveza. Prijepodne fakultet, popodne vožnja kamiona, navečer pokoja kafa s prijateljima, a od 22-23 sata rješavanje obaveza za fakultet ili dizajn interijera pa na spavanje.

 – Jedino nedjeljom ne radim, pa tada dignem sve četiri u vis da odmorim, govori ova mlada i ambiciozna studentica nesvakidašnjeg odabira posla tokom studija.