Održan Dan otvorenih vrata Univerziteta u Zenici

Ovo je prvi put nakon razdoblja pandemije da se organizuje ovakav događaj.


univerzitet zenica
Foto: Unze.ba

Jučer je u Kampusu Univerziteta u Zenici održan Dan otvorenih vrata. U prelijepom ambijentu Kampusa oko pet stotina učenika srednjih škola iz cijelog Zeničko-dobojskog kantona imalo je priliku informisati se o uslovima studiranja na ovom univerzitetu, kao posjetiti laboratorije i učionice, te razgovarati sa kolegama studentima i nastavnicima.

Univerzitet u Zenici je ove godine poduzeo niz aktivnosti na promociji kako bi učenici srednjih škola dobili što više informacija u studijskim programima koje mogu izabrati. U okviru tih aktivnosti naši timovi posjetili su srednje škole u Zeničko-dobojskom i Srednjobosanskom kantonu, a jedna ekipa nastavnika boravila je i u Novom Pazaru. Ipak centralni događaj održao se jučer u Kampusu.

unze
Foto: Unze.ba

U krugu Kampusa organiziran je prigodan program uz obraćanje prof.dr.sc. Jusufa Durakovića, rektora Univerziteta u Zenici i predstavljanje svih fakulteta i menadžmenta Univerziteta, te obraćanje najuspješnijih studenata Larise Mahmić  i Amine Hasanović, MA prava, kao i predsjednika Unije studenata Farisa Preljevića. Dobru atmosferu muzičkim numerama upotpunili su Emina Bajtarević, jedna od najuspješnijih studentica Univerziteta u Zenici i učenici Srednje muzičke škole Zenica, kao i udruženje Notica.

unze 1
Foto: Unze.ba

 – Ovo je prvi put nakon razdoblja pandemije da organizujemo ovakav događaj i prvi put prezentiramo kompletan Univerzitet. Mi smo obezbijedili prijevoz i osvježenje za pet stotina najavljenih potencijalnih studenata iz Zeničko-dobojskog kantona, kazao je prof.dr.sc. Jusuf Duraković, rektor Univerziteta u Zenici.

U svom obraćanju budućim studentima, Rektor je predstavio najzanimljivije studijske programe svakog fakulteta, te najavio promociju prvih završenika studija Opće medicine u oktobru ove godine, kao i upis prve generacije na studijskom programu Tjelesni odgoj i sport na Filozofskom fakultetu. Rektor je pozvao maturante da ostanu u Bosni i Hercegovini i izaberu neki od mnogobrojnih studijskih programa na Univerzitetu u Zenici.

Aktivnosti promocije Univerziteta u Zenici se nastavljaju i dalje, te već danas svi fakulteti imaju prezentacije na Sajmu srednjih škola i fakulteta u Tešnju.