Studentica Ajla: “Dnevno izdvajam oko 10 KM za hranu”

Studentica Ajla govorila je o studentskim dnevnim troškovima na hranu.


Foto: Envato
Foto: Envato

Nedavno smo pisali o tome kako parlamentarci ručaju povoljne obroke dok studenti svakim danom za obroke moraju izdvojiti sve veće cifre.

Koliko košta studentski, a koliko obrok u Parlamentu BiH?

Za pecivo u pekari moraju izdvojiti barem dvije do dvije i po marke, dok im za nešto kvalitetniji obrok, poput piletine ili gulaša, treba do 10 KM. Broj studenata koji su u mogućnosti sebi osigurati kvalitetan obrok za vrijeme provedeno na fakultetu je, jasno, minimalan, prenosi Avaz.ba.

– Na fakultetu obično jedem “fast food” i peciva, poput pizze ili sendviča. Hrana nije baš na zadovoljavajućem nivou što se tiče kvaliteta, ali šta je, tu je, istakla je Ajla Kajević, studentica Fakulteta političkih nauka.

Nije dovoljno

Kako je rekla, bez obzira na to što većini studenata roditelji pokrivaju troškove, treba razmišljati i o onima koji imaju slabije finansije.

– Dnevno izdvajam oko deset maraka za hranu. U ovu cifru ulaze obrok i piće, kazala je Kajević.

Uzimajući u obzir da predavanja traju pet radnih dana te da se zna desiti da se na fakultetu provede čitav dan, nekad jedan obrok nije dovoljan.

Kantine, gdje bi trebala biti jeftinija hrana za studente, na većini fakulteta ne postoje. Ostaje i pitanje kakav je kvalitet obroka spremljenih u kantini.