Medicinski fakulteti iz BiH sarađivat će sa univerzitetima iz Japana

Potpisani sporazumi obuhvataju različite oblike saradnje sa fakultetima četiri japanska univerziteta.


mf rs
Foto: Glas Srpske

Dekani medicinskih fakulteta univerziteta iz Banjaluke i Istočnog Sarajeva Ranko Škrbić i Dejan Bokonjić potpisali su sporazum o saradnji sa četiri prestižna japanska univerziteta, a buduća saradnja ogledaće se kroz razmjenu studenata i akademskog osoblja, organizaciju naučno-stručnih konferencija, izradu doktorskih teza i slično.

Škrbić i Bokonjić u pratnji ambasadora BiH u Japanu Siniše Berjana, sporazume o saradnji potpisali su sa Hirosaki i Akita univerzitetom a dogovoreni su i usaglašeni tekstovi sporazuma o saradnji sa Gunma Univerzitetom čije konačno potpisivanje se očekuje do kraja marta. Međuuniverzitetski sporazum sa Šinšu univerzitetom je ranije potpisan sa oba univerziteta iz BH entiteta RS, piše glassrpske.com.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

– Potpisani sporazumi obuhvataju različite oblike saradnje sa fakultetima četiri japanska univerziteta, između ostalog, razmjenu studenata i akademskog osoblja, zajedničke naučno-istraživačke projektne aplikacije u okviru programa Evropske komisije, saradnju na izradi doktorskih teza, organizaciju naučno-stručnih konferencija, i drugo. Prvi japanski studenti u Srpskoj se očekuju u narednim mjesecima. Sporazumi su potpisani na period od pet godina, rekao je Berjan.

Prilikom posjete laboratorijama japanskih fakulteta i univerzitetskim bolnicama, dekani su imali priliku da razmijene mišljenja sa velikim brojem stručnjaka iz prakse i da se upoznaju sa načinom rada i organizacijom, kao i najsavremenijom opremom i inovacijama u oblasti medicine. Posebno treba istaći posjetu simulacionim centrima za medicinsku edukaciju čija će iskustva biti dragocjena u uspostavljanju sličnih Centara na medicinskim fakultetima Srpske.

– Uzvratna posjeta predstavnika japanskih univerziteta očekuje se u drugoj polovini ove godine. Ova posjeta ima veliki značaj za internacionalizaciju dva javna univerziteta iz Srpske i povećanje kvaliteta edukacije studenata i istraživanja, rekao je Berjan i dodao da su dekani Škrbić i Bokonjić posjetiti i Ministarstvo inostranih poslova Japana i tom prilikom razgovarali i sa ambasadorom Japana za Zapadni Balkan, Nj.E. Kimitake Nakamurom sa kojim su razmjenili mišljenja o mogućnostima unapređenja odnosa dvije zemlje, sa fokusom na oblast obrazovanja.