Koliko košta studentski, a koliko obrok u Parlamentu BiH?

Koliko je studentima u BiH potrebno novca samo za hranu?


studentski zivot finansije
Foto: Slobodna Evropa

Nakon pisanja portala STUDOMAT o komparaciji studentskog standarda i života naših parlamentaraca, ekipa portala Slobodna Evropa pitala je studente o njihovim dnevnim i mjesečnim troškovima, naročito kada je u pitanju hrana.

Dok studenti glođu koske, političari jedu teleću supu od 1 KM i ćufte u paradajz sosu za 3 KM

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Studenti u Bosni i Hercegovini prosječno troše oko sedam eura na ručak i osvježenje na fakultetu, dok se za isti novac u restoranu Parlamenta BiH mogu naručiti dva potpuna obroka, sa salatom i desertom.

Sendvič sa goveđom pršutom u Parlamentu BiH košta 3 KM (1,5 eura), dok za iste i slične sendviče studenti plaćaju duplo više.

Jelena iz Istočnog Sarajeva dnevno potroši od osam do deset maraka za hranu i piće. Od roditelja dobija džeparac, prima stipendiju i honorarno radi u Sarajevu.

Munib studira u Sarajevu i ove godine bi trebao magistrirati. Kaže da je studentima dnevno potrebno između 12 i 15 maraka. Navodi da je za vrijeme studija i radio.

Studenti koji studiraju na fakultetima u entitetu Republika Srpska imaju besplatan smještaj u studentskom domu, gdje plaćaju samo hranu u studentskoj menzi. A cijena smještaja i hrane u studentskom domu u Mostaru je 165 KM, dok je u Sarajevu između 114 i 220 KM.

Anastasija iz Srebrenice je 2022. godine upisala Akademiju likovnih umjetnosti u Trebinju. Najviše novca, kako kaže, troši na pribor.

Goraždanka Vildana je brucoškinja na studiju softverskog inžinjeringa u Sarajevu. Živi nekoliko kilometara od fakulteta i često koristi gradski prijevoz.

Armin Ašćerija iz Vareša, gradića iz srednje Bosne, na fakultet u Sarajevo dolazi po potrebi, jer je obnovio godinu. Dok je bio na predavanjima, živio je u studentskom domu.

Prve tri godine studiranja, Emilio Jarak je boravio u studentskom domu. Nakon toga se odlučio, kako kaže, da živi u iznajmljenom stanu u Mostaru.

Merjem Inaja živi sa porodicom u Sarajevu. Roditelji je školuju, ali ponekad i sama zaradi.

Nejla kaže da za dan na fakultetu troši između pet i 10 maraka.

Kako se finansiraju studenti?

Studente finansiraju, uglavnom, roditelji, a neki od njih rade i honorarne poslove ili imaju stipendiju. Kažu kako je i na njihov standard utjecalo poskupljenje osnovnih životnih namirinica.

Prema podacima Agencije za statistiku BiH broj studenata koji su završili fakultet u 2022. godini je za 7,3 posto manji u odnosu na godinu ranije, a trend smanjenja broja upisanih studenata na univerzitete u BiH nastavljen je i u tekućoj akademskoj godini.

Koliko košta obrok u Parlamentu BiH?

Svi zaposleni u državnom parlamentu mogu koristiti usluge restorana u kojem su cijene značajno niže nego bilo gdje drugo. Slična situacija je i u entitetskim parlamentima.