Gdje je isplativije živjeti: U studentskim domovima ili u privatnom smještaju?

Studentice Ajna i Jasna otkrile koja je razlika između života u domu i privatnom smještaju.


dom 04

Jasna Muftić iz Kladnja svoje studenstke dane provodi u Studentskom centru u Tuzli. Mjesečno ima pravo na 50 obroka u menzi.

 – Trideset ručaka i dvadeset večera je po mom mišljenju sasvim dovoljno da se može preživjeti. U većini slučajeva dosta puta i ostane neiskorištenih. Desi se u nekim situacijama da se poslije večere moraju kupiti neke grickalice, hrana ili nešto, ali to nisu neka znatna sredstva, rekla je Jasna Muftić, studentica.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Kada je u pitanju kvalitet obroka Jasna je zadovoljna. Iz studentskog restorana nastoje ispuniti svaki zahtjev studenata, a oni su uglavnom vezani za jogurte, sokove kao i pileće meso. Problem im predstavlja nabavka, no uprkos tome, ponuda je raznovrsna.

 – Zaista se trudimo maksimalno da sve bude svježe. Ništa ne ostavljamo za sutra, ono što priprema dnevno, pet vrsta priloga, mesa, tri četiri vrste isto tako, dodao je Rijad Muminović, glavni kuhar Studentskog restorana Univerziteta u Tuzli

Studentski centar raspolaže sa oko 500 kreveta, a trenutna popunjenost je oko 85 posto. Uprkos inflaciji cijene u studentskom centru nisu rasle. Korisnici mjesečno plaćaju 91 KM za smještaj i dva obroka dnevno.

 – Povećanje uopšte ne remeti studente. Tako da studenti i dalje plaćaju 91 KM, a to povećanje smo prebaciti na kantone, naglasio je Jusuf Džihanović, direktor Studentskog centra Univerziteta u Tuzli

Za studente koji su se odlučili za privatni smještaj, mjesečni troškovi za hranu dosta su veći.

 -Većinski kupujemo kao i svi studenti nešto što se može iskoristiti na više načina. Što se tiče slatkiša tomora da bude, počastimo se da kupimo nešto kada su ispitni rokovi jer ne možemo stići da kuhamo, istakla je Ajna Duranović, studentica, piše Rtvslon.ba.

Pored toga što se mora izdvojiti dodatni novac, Ajna vrlo često kvalitetne obroke zamjeni sa instant obrocima.

 – To je jako teško kada dođemo sa fakulteta jako umorni po čitav dan budemo na vježbama. Nekada nemamo volje očistit sobu, ni generalku da radimo, a kamoli da pravimo ručak onda je najjednostavnije stavi te makarone, zaključila je Ajna Duranović, studentica

Za Jasnu, korisnicu studentskog centra, stanovanje i hrana na mjesečnom nivou iznosi oko 300 KM, dok Ajna samo za stanarinu u koju su uključene režije mora izdvojiti više od 220 KM. Ako na to dodamo troškove hrane, troškovi su oko 500 KM mjesečno. Razlika dva studentska života je za nekih 200 KM.