Studenti Veleučilišta u Bjelovaru školarinu plaćaju kriptovalutama

Dok se studenti u Sarajevu bore za hranu i bolje uslove studiranja, u susjednoj Hrvatskoj se na fakultete uvode najnoviji trendovi...


Studenti svih godina preddiplomskih stručnih studija mehatronike, računarstva i sestrinstva Veleučilišta u Bjelovaru svoje školarine plaćaju kriptovalutama, piše Večernji list.

Advertisements

Takva novost, već realizirana u praksi i ponuđena studentima, omogućila je Veleučilištu u Bjelovaru da postane prva visokoobrazovna ustanova u Hrvatskoj koja je prihvatila i uvela takav način plaćanja školarina.

Advertisements

Za hrvatsko visokoškolsko obrazovanje nedvojbeno iskorak, rezultat je redovite komunikacije sa studentima, no ideja se razvila nakon uvođenja izbornog predmeta koji je studentima računarstva na toj ustanovi ponuđen još prije tri godine.

 – Veleučilište u Bjelovaru zaista uvijek prati trendove pa tako i blockchain tehnologiju. Ta je tehnologija srodna našem studiju računarstva. Mi smo još prije tri godine uveli izborni predmet Primjena blockchain tehnologije, a naši su studenti oduševljeni tim predmetom, kaže Zoran Vrhovski, prodekan za nastavu i studente, ujedno i voditelj preddiplomskog stručnog studija Mehatronika.

Dodaje da sa studentima komuniciraju pomoću platforme DISCORD, na kojoj imaju kanal crypto.

 – Naši studenti računarstva i mehatronike vrlo su aktivni na tom kanalu, a isto tako dio njih drži kriptovalute te mogu plaćati školarinu kriptovalutama. Sve to bila je motivacija da ponudimo nešto posve drukčije, rekao je Vrhovski.

Plaćanje se provodi putem platforme PayCek, koju je izradila tvrtka Electrocoin, a procedura je posve jednostavna – zahtjev za plaćanje školarine s iznosom rate ili cjelokupnom školarinom šalje se na e-mail Veleučilišta, student potom dobiva link na platformu PayCek putem koje odabire kojom kriptovalutom želi platiti, nakon čega se generira QR kod, s kojeg se sredstva prebacuju s digitalnog novčanika prema važećem tečaju u trenutku izvršenja naplate.

Studentima je na raspolaganju izbor – školarinu mogu platiti kriptovalutama bitcoin, ethereum, dia, EOS, stellar, ripple i bitcoin cash.

Bjelovarsko Veleučilište osnovano je 2017. godine s ciljem izobrazbe kompetentnih stručnjaka iz područja tehničkih i biomedicinskih znanosti za potrebe i u partnerstvu s poduzetničkim i zdravstvenim sustavom kontinentalne regije Hrvatske koji će biti osposobljeni za konkurentnost na tržištu rada.

Advertisements


Sviđa ti se objava? Podijeli je sa prijateljima!