Studenti već godinu dana partijaju na autoputu, komšije očajne, a policija ne reaguje

Studenti prave zabave pored autoputa, počinju pola sata prije ponoći i traju do ranih jutarnjih sati.


marija

Probajte da organizujete zabavu u parku ispred vaše zgrade – pa ćete vidjeti za koliko minuta ćete shvatiti da je to bila loša ideja. Ali ako biste probali da organizujete žurku pored autoputa – e to onda može, iako vam vjerovatno nikad ne bi palo na pamet. Ali ima kome jeste i ima ko to ne sprječava.

Jedna od sporednih kapija Studentskog grada na Novom Beogradu „gleda“ pravo na saobraćajno ostrvo kod isključenja sa autoputa.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Ukoliko neko recimo iz pravca Studentskog grada želi da dođe do saobraćajnog ostrva prekoputa, „prečicom“, ne samo da u tom slučaju krši saobraćajni propis, već ozbiljno rizikuje i život.

Ukoliko izbjegne prečicu i krene regularno, do pješačkog prelaza koji se nalazi stotinak metara niže, opet do saobraćajnog ostrva, taj neko mora tik uz put i opet je sve to daleko od bezbijednog.

Ali zašto bi iko želio da dođe na saobraćajno ostrvo koje se nalazi tik uz autoput? E, to je zato što se na tom mjestu, svakog vikenda, posljednjih godinu dana, održavaju žurke na otvorenom.

Počinju pola sata prije ponoći i traju do ranih jutarnjih sati. Stanari okolnih zgrada, sada već očajni zbog buke od koje ne mogu da spavaju, napravili su snimke žurki i proslijedili ih TV N1.

„Znate, gospođo, radimo po naređenju“

Marija, stanarka susjednog bloka 37, za N1 kaže da žurke nisu nešto što traje od juče.

 – To traje godinu dana, ozvučenje koje ta grupa ljudi donosi ovde je koncertno ozvučenje, i zaista remete normalan san ljudi, na kraju krajeva djece koja žive tu u orkuženju. Znači mi njih vidimo s prozora naših stanova kako kroz ove stepenice prolaze, prelaze put i dolaze ovde, navodi ona.

I u tome ih ne sprječava ni saobraćajna policija koja je tu i koja ih, kako se bar čini stanarima, čuva.

 – Policija stoji parkirana i ne reaguje na to što oni prelaze ulicu i dolaze ovdje. Treba pitati policiju koja je njihova uloga tu, da obezbijede taj skup ili da ga spriječe? Ja sam razgovarala s nekim šefom policije i on mi je rekao:Znate, gospođo, radimo po naređenju, i to je sve što znam’, kaže Marija.

Odgovore nemoguće dobiti

Ekipa N1 poslala je upit policiji da im odgovore kako su uopšte moguće žurke pored autoputa i to na njihove oči, ali odgovora nema.

Ne zna se zasigurno ni ko su ti mladi ljudi. Jesu li to studenti iz doma Studentski grad? Na to pitanje ispostavlja se nije moguće dobiti zvaničan odgovor. Od direktora koji je cijeli dan na sastancima, preko njegovog zamjenika koji ne odgovara na poruke, pomoćnika direktora za organizaciju i razvoj koji je na odmoru, pa sve do upravnice doma koja je ekipu N1 u telefonskom razgovoru uputila na službeni mail na koji niko nikad nije odgovorio.

 – Ko će biti odgovoran ako bi, ne daj bože došlo do nekog tragičnog ishoda, jer ovo je izuzetno prometan put, pita Marija.

A možda je baš tako trebalo formulisati pitanje i policiji i Studentskom gradu, jer je od takvog jednog tragičnog ishoda prošlog vikenda dvojicu momaka koji trče pored autoputa dijelila vjerovatno samo puka sreća.

Videoprilog pogledajte ovdje.