Studenti uspješno napravili džepni satelit

Džepni satelit sastavljen je od strane studenata Tehničkog fakulteta Univerziteta Bülent Ecevit (BEÜ).


2022 Mart 20220313 2 52593417 74628412
Foto: Balkan News

Primljeno je 5 500 podataka u dva mjeseca sa prvog turskog džepnog satelita, koji je dizajnirao i poslao u svemir svemirski tim Grizu-263A, sastavljen od studenata Tehničkog fakulteta Univerziteta Bülent Ecevit (BEÜ).

Grizu-263A, koji je lansiran u svemir raketom Falcon 9 kompanije Space X 13. januara iz baze Cape Canaveral na Floridi, i postavljen u orbitu oko sat vremena nakon lansiranja, postao je prvi satelit u svojoj klasi koji je primio podatke.

Članovi tima, koji pokušavaju da dođu do smislenih podataka pretvaranjem audio fajla koji su snimili sa satelita u zemaljskoj nadzornoj stanici, prenosi Balkan News.

Funkcije Grizu-263A, koji ima mogućnost obavljanja nekih osnovnih funkcija s telekomandom u cilju testiranja dvosmjerne komunikacije između zemaljske stanice i satelita, uključuju telemetrijsko slanje satelita i emitiranje malih paketa podataka poslatih od zemaljske stanice do svijeta.

thumbs b c 934088417e4655bf9cf2e57a165bc7a4
Foto: Balkan News

U tom kontekstu, planirano je da “prvi turski pocketqube satelit” dimenzija 5x5x5 centimetara, koji je primio 5 500 podataka za dva mjeseca, služi četiri godine i osam mjeseci u niskoj zemljinoj orbiti od približno 525 kilometara.

Član tima i menadžer BEU stanice za praćenje zemlje Mahmut Eğriöz rekao je za AA da se podaci sa satelita i dalje primaju.

– Naš glavni cilj je bio da upravljamo ovim satelitom. Ako je poslato 10 do sada pocketqube satelita, njih devet nije radilo. Vidjeli smo da naša pasivna magnetna kontrolna kartica, koju smo dizajnirali na osnovu podataka koje smo dobili, radi kako treba. Znali smo da će satelit dugo raditi i vjerovali smo u to. Nijedan satelit ove veličine ranije nije poslat iz naše zemlje. Zato sam malo sumnjao, ali smo bili sigurni da će opet raditi, kazao je Mahmut.

Objašnjavajući da su uložili mnogo truda u džepni satelit i uradili mnogo testiranja, Eğriöz je rekao:

– Primili smo 5 500 podataka od trenutka kada je satelit lansiran u svemir. Satelit će nam nastaviti slati podatke telemetrije. Satelit nastavlja uspješno raditi svoj posao.

Član tima Nazım Yılmaz izjavio je da su analizirali podatke koje su dobili sa satelita.

– Mi analiziramo ove podatke. Mislili smo da bi naš satelit mogao raditi u svemiru i nastavlja da radi na normalan način, rekao je Yilmaz.

Napominjući da se nastavljaju pripreme za CanSat Competition Model Satellite Competition koje će se održati u SAD-u u junu, Yılmaz je dodao da im je cilj Svjetsko prvenstvo.