Studenti ugledne akademije varali na online ispitu: Moraju na sud, prijeti im i izbacivanje

Oni koji su priznali prepisivanje idu na program "rehabilitacije".


student online

Više od 70 kadeta koji se na Američkoj vojnoj akademiji školuju za časnike vojske optuženo je za varanje na ispitu iz matematike koji su u maju polagali online. Vojska ovo smatra ozbiljnim pa nekima prijeti i izbacivanje s fakulteta.

Pukovnik Christopher Ophardt, glasnogovornik akademije u West Pointu, rekao je u ponedjeljak da su 73 kadeta nakon što su instruktori primijetili nepravilnosti u odgovorima, optužena za varanje na ispitu. Svi osim jednog bili su brucoši. Taj drugi je bio student druge godine, piše CBS News.

– West Point program za razvoj časničkog kodeksa i karaktera i dalje je snažan unatoč učenju na daljinu i izazovima koje donosi pandemija, rekao je Ophardt, uz napomenu da će kadeti odgovarati za kršenje kodeksa.

Nakon istrage od strane odbora koji su činili obučeni kadeti, dva slučaja su prekinuta zbog nedostatka dokaza, a od četiri su odustala jer su kadeti napustili studij. Od preostalih 67 slučajeva, 55 kadeta priznalo je varanje te je sada upisano je ‘u šestomjesečni program rehabilitacije’ s naglaskom na etiku. No, njihov daljnji rad na studiju posebno će se pratiti i nakon tog programa. Još trojica kadeta priznala su varanje, ali nisu ušli u program rehabilitacije.

Preostali kadeti optuženi za varanje čekaju upravna ročištima na kojima će se utvrditi jesu li kršili kodeks časti. Tada će im biti i određene kazne, koje bi mogle uključivati i izbacivanje s fakulteta.

Ovo je najveći skandal s varanjem na West Pointu još od 1976. godine, kada su 153 kadeta ili svojevoljno odustala od vojske ili su ih protjerali zbog varanja na ispitu iz elektrotehnike.