Studenti u Zenici se izborili za zid sa historijskim grbovima BiH

Cilj je očuvanje identiteta BiH, ali isto tako i podsticanje mladih da rade na njenom očuvanju.


Foto: Klix
Foto: Klix

“Šest grbova za domovinu” naziv je projekta koji je realizovan na Pravnom fakultetu Univerziteta u Zenici, a inicijatori su studenti master studija, diplomirani pravnici Ferhad Jašarević i Tarik Isaković.

Svečano otkrivanje grbova koji su se mijenjali kroz historiju naše domovine upriličeno je danas u foajeu Pravnog i Ekonomskog fakulteta u Zenici, a pomoć inicijatorima pružili su i profesor Ajdin Huseinspahić te dekani oba fakulteta Larisa Velić i Alaudin Brkić te rektor Jusuf Duraković.

Rektor Duraković je pozvao sve stuedente da svojim idejama kontinurano rade na poboljšanju sveukupnog društvenog ambijenta, dok su nam inicijatori poručili da je cilj bio ukazat na značaj, njegovanje i očuvanje državnog kontinuiteta BiH prikazanog kroz dobro poznate grbove od banovine Bosne do Bosne i Hercegovine.

Foto: Klix
Foto: Klix

 – Ovi grbovi predstavljaju svjedoke hiljadugodišnjeg postojanja Bosne, kao i njene državnosti. Nadalje, želja nam je upoznati trenutne i buduće studente o važnosti poznavanja i njegovanja svoje slavne historije, kako bi mogli u svako vrijeme na svakom mjestu ponosno kazati, ko smo, šta smo i odakle smo, kazali su inicijatori projekta.

Dodaju da je dodatni cilj bio očuvanje identiteta BiH, ali isto tako i podsticanje mladih da rade na njenom očuvanju.

 – Nadamo se da će ovaj projekt biti samo podstrek za iste ili slične projekte koji će se realizirati na ostalim univerzitetima širom BiH, dodali su Jašarević i Isaković.

Grbove je nacrtao bosasnkohercegovački umjetnik Edin Šahinović, prenosi Klix.ba.