Studenti u Tuzli potpisuju peticiju protiv korupcije i nepotizma na fakultetima

Potpisivanje peticije sa konkretnim zahtjevima protiv korupcije u obrazovanju.


protesti studenti untz
Foto: Ilustracija

Sektor visokog obrazovanja na Tuzlanskom kantonu već duži vremenski period potresaju brojne koruptivne afere koje ozbiljno narušavaju kvalitet, ali i integritet obrazovnog procesa na državnim i privatnim visokoškolskim ustanovama na Tuzlanskom kantonu.

U prilog ovoj tvrdnji idu i brojne reakcije u javnosti kako studenata, građana tako i akademskog osoblja koji zahtijevaju hitne reakcije nadležnih kako bi se konačno započelo rješavanje nagomilanih problema.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Obzirom da sistem i nadležne institucije očigledno nisu u mogućnosti same započeti istinsku reformu visokog obrazovanja aktivisti i aktivistkinje okupljeni oko “Karton revolucije” su početkom mjeseca februara na press konferenciji najavili prve korake koji imaju za cilj reformu visokog obrazovanja na Tuzlanskom kantonu.

Iz pokreta kažu da su u razgovorima sa studentima kako državnih tako i privatnih univerziteta ustanovili čitav niz sistemskih propusta kako u zakonodavnom djelu odnosno u Zakonu o visokom obrazovanju Tuzlanskog kantona tako i u samom sprovođenju zakona u praksi kada je u pitanju korupcija i nepotizam. Sve to je bio preduslov za kreiranje konkretnih zahtjeva koji će kao prvi korak biti upućeni nadležnim kantonalnim institucijama ali i Agenciji za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvalitete Bosne i Hercegovine.

1karton111
Foto: Facebook

U Tuzlanskom kantonu u praksi je prisutan jedinstven slučaj u kojem Evropski univerzitet Kallos Tuzla radi i izdaje diplome iako još uvijek nema institucionalnu akreditaciju. Studenti i studentice državnog Univerziteta u Tuzli su u potpunosti frustrirani obzirom da su svakodnevno svjedoci koruptivnih radnji na navedenom univerzitetu ali nemaju mehanizam za djelovanje.

U cilju rješavanja nagomilanih problema “Karton revolucija” će 05.03.2022. godine na Trgu Slobode organizovati potpisivanje peticije u kojoj traže podršku građana i građanki Tuzlanskog kantona u sljedećim zahtjevima:

Izmjene Zakona o visokom obrazovanju Tuzlanskog kantona u kontekstu načina akreditacije gdje će se prepisati pozitivne zakonske prakse iz Kantona Sarajevo kako se više ne bi dolazilo u situaciju da u Tuzli mogu egzistirati Univerziteti koji nisu akreditovani a da nadležne insitucije pri tome nemaju nikakvu odgovornost.

Omogućavanje studentima i drugim mladim osobama kao i građanima i građankama da ravnopravno učestvuju u tijelima Vlade Tuzlanskog kantona odnosno Uredu za borbu protiv korupcije i Savjetu za visoko obrazovanje gdje će imati priliku delegirati i dokazati slučajeve korupcije kao i pratiti realizaciju aktivnosti u cilju sankcionisanja nezakonitih radnji na način da neće snositi sankcije od strane nosioca funkcija na Univerzitetu u Tuzli kao i drugih obrazovnih institucija.

Zaštitu svih studenata koji pohađaju neku od visokoškolskih ustanova na prostoru Tuzlanskog kantona od strane Vlade Tuzlanskog kantona kroz donošenje regulativa i odluka u konkretnim slučajevima poput tretiranja diploma sa univerziteta koji su u procesu akreditacije, zaštite osoba koje ukažu na korupciju i nepotizam kao i drugih slučajeva.

Konkretni i jasni zahtjevi će biti izneseni na samoj peticiji danas. Karton revolucija ovim putem poziva sve građane i građanke da se pridruže okupljanju građana i daju svoj doprinos u borbi protiv kourpcije u visokom obrazovanju, prenosi portal Tuzlarije.net.